Mainos

Työterveyden tila heikkenee

Tuore tutkimus kertoo, että työhön liittyvät terveysongelmat ovat lisääntyneet selvästi Euroopassa.

Makkaratyöntekijä

Euroopan työoloja selvittävä tutkimus osoittaa, että työoloja ovat heikentäneet etenkin työmäärän ja kiireen lisääntyminen sekä joustavat työsuhdejärjestelyt. Kehitystä parempaan ei 1990-luvulla ole juuri tapahtunut. Dublinissa toimivan Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan monet eurooppalaiset työskentelevät edelleen myös vaikeissa oloissa.

Myös kiire aiheuttaa entistä enemmän stressiä työntekijöille. Työtahdin kiihtyminen on johtanut siihen, että monet työntekijät valittavat stressiä ja loppuunpalamista. Selvitys kertoo monista muistakin työelämän ongelmista. Yli 10 prosenttia työntekijöistä eli 15 miljoonaa ihmistä ilmoittaa kokeneensa väkivaltaa, sukupuolista ahdistelua tai kiusaamista työpaikalla.

Jo kolmannes työntekijöistä kärsii työhön liittyvistä niska- ja hartiakivuista. Yli puolet työntekijöistä taas työskentelee liian kiireisellä aikataululla ainakin osan työpäivästään. Suurin syy niska- ja hartiasärkyjen yleistymiseen on tietotekniikkaan liittyvän työn lisääntyminen. Käsien, niskan ja yläselän kivuista kärsivät etenkin pankkitoimihenkilöt, vaihetyöntekijät ja yleensä tietokoneilla työskentelevät henkilöt.

Työpaikoilla yltyvää ahdinkoa?

Säätiö on kartoittanut työolojen kehityksessä havaittavia suuntauksia kymmenen vuoden ajan. Tutkimussäätiön apulaisjohtajan Eric Verborghin mukaan nyt julkaistun ja myös vuosien 1991 ja 1995 tutkimusten tulosten perusteella "voidaan tehdä vain se vääjäämätön päätelmä, että työolot eivät ole paranemassa, vaan että ne ovat joissakin suhteissa jopa huononemassa".

Tutkijoiden mukaan työn kehittämistä ja valvontaa koskevat parannukset eivät ole riittäneet korvaamaan yleisen kehityksen puutteita.
-Tulokset osoittavat selkeästi, että Euroopassa on tarvetta laajaan keskusteluun työn laadusta nykyisessä lisääntyneen kilpailun oloissa, Helsingissä tuloksia keskiviikkona esitellyt Verborgh sanoi.

Säätiön tutkimuspäällikkö Ola Persson muistuttaa, että EU:n Lissabonin huippukokouksessa maaliskuussa 2000 painotettiin työelämän laatua eikä vain työllisyyden määrää. Vuonna 2000 työelämän leimaavaksi piirteeksi on Perssonin mukaan tullut joustavuuden merkitys, mikä on mm. vaikuttanut kielteisesti työntekijöiden perhe- ja muuhun sosiaaliseen elämään.

Vuotta 2000 koskeva tutkimus tehtiin haastattelemalla jokaisesta maasta 1500 eli yhteensä 21 500 henkilöä. Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö on itsenäinen Euroopan unionin tutkimus- ja neuvontaelin, joka perustettiin EY:n ministerineuvoston asetuksella vuonna 1975.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.