Työtapaturmien määrä on laskenut Suomessa

Työtapaturmien määrä on viime aikoina vähentynyt Suomessa. Samoin työtapaturmien tilastoidaan Suomessa hyvin.

Näin arvioi diplomi-insinööri ja VTT:n tutkija Päivi Hämäläinen, jonka turvallisuustekniikan alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin Tampereen teknillisellä yliopistolla tänään.

- Pitää ajatella niin, että yksikin työtapaturma, ja varsinkin kuolema, on liikaa. Suomessa tapaturmat ovat olleet aika vakaalla tasolla ja ajan myötä niiden määrä on laskenut. Turvallisuustyöllä on ollut todella paljon merkitystä.

Hämäläisen selvityksestä käy ilmi, että työ tappaa maailmanlaajuisesti jopa 2,3 miljoonaa ihmistä vuodessa. Päivittäin työtapaturmissa kuolee yli tuhat ihmistä.

Työtapaturmien taustalla on Hämäläisen mukaan usein tietämättömyys.

- Aina ei ole tietoa, ei työnantajalla eikä työntekijöillä. Toisaalta se on myös välinpitämättömyyttä, eli ei haluta satsata siihen niin paljoa.

Tilastointi usein puutteellista

Hämäläisen mielestä työturvallisuus tulisi ottaa paljon paremmin huomioon eri maiden lainsäädännöissä. Tilastojen tarkoitus onkin tuoda esille, että tietyissä maissa onnettomuuksia sattuu enemmän kuin mitä virallisesti ilmoitetaan.

- Tilastoilla tähdätään siihen, että ymmärrettäisiin, että asialle pitää tehdä jotain. Että se on todellinen ongelma ja se maksaa.

Työtapaturmien tilastointi on monissa maissa hyvin puutteellista tai puuttuu kokonaan. Kansainväliselle työjärjestölle ilmoitetaan vain noin 4 prosenttia kaikista työtapaturmista. Tilastoinnin ulkopuolelle jäävät myös työhön liittyvät sairaudet.

Työtapaturmiin kuolee ympäri maailman vuosittain noin 360 000 työntekijää eli yli 1 000 työntekijää päivässä.

Työhön liittyviin sairauksiin, kuten syöpiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin, kuolee vuosittain noin 2 miljoonaa työntekijää. Yli kolmen päivän poissaoloon johtaneita työtapaturmia sattuu päivittäin noin 960 000.

Hämäläisen tutkimus on ensimmäinen, jossa työtapaturmien ja työhön liittyvien kuolemaan johtaneiden sairauksien määrät on selvitetty maailmanlaajuisesti.

Lue myös:

    Uusimmat