Työtapaturmia ei saada hallintaan

Työtapaturmien määrä jatkaa kasvuaan, vaikka työsuojeluviranomaiset tehostavat jatkuvasti toimiaan. Valvonta ja valistus lisääntyvät, mutta jostain syystä ihmiset ruhjoutuvat entistä enemmän.

Viime vuonna työtapaturmien määrä teollisuudessa kasvoi vajaat kolme prosenttia ja rakennusalalla peräti lähes yhdeksän prosenttia. Joidenkin arvioiden mukaan tapaturmat ovat vuodesta 2004 lisääntyneet viidenneksellä.

Työpaikoilla tapahtui viime vuonna 120 000 sellaista haaveria, jotka johtivat vakuutuskorvauksiin. Rakennusmiehistä tällaisia isompia vammoja sai 20 000.

Työsuojeluviranomaiset tunnustavat, etteivät he pysty tapaturmia estämään. Suomessa on 240 000 työpaikkaa, joihin tehdään vuosittain 20 000 työsuojelutarkastusta.

Jokaista törmäilijää ei voi valvoa.

Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosaston valvontajohtaja Jaakko Itäkangas arvioi kehitykseen olevan monia syitä. Hän ennustaa ongelmien myös lisääntyvän viranomaisten toimista huolimatta.

-Riskit kasvavat, kun työmaille tulee entistä enemmän ulkomaisia toimijoita.

Ulkomailta käsin toimivat yritykset eivät tunne tai ehkä haluakaan tuntea suomalaisia säädöksiä.

Resursseja kuluu rosvojen jahtaamiseen

Harmaan talouden valvonta vie voimavaroja varsinaisesta työsuojelusta. Työsuojeluviranomaiset joutuvat toteuttamaan tilaajavastuulakia, jolla pyritään estämään epäterve kilpailu ja halpatyömarkkinoiden synty.

Ulkomaisten työntekijöiden ongelmana on kommunikointi. Kaikki ohjeet, varoituskilvet ja taulut tulisi olla kymmenillä eri kielillä.

Itäkangas korostaa, että valvontaviranomaisten sijasta iso osa vastuusta kuuluu työnantajille.

Vaikka työturvallisuuslaki edellyttää riskinhallintaa koskevan työpaikkaselvityksen tekemistä, jonkintasoisen selvityksen on tehnyt vain runsaat 70 työpaikkaa.

Pienet ketjutetut alihankkijat ovat ongelmallisimpia.

Joidenkin arvioiden mukaan 10-20 prosenttia yrityksistä syyllistyy alan rötöksiin

Itäkangas sanoo, että työsuojeluhallinnon on vaikea puuttua ongelmaan, jolle poliisikaan ei voi mitään.

Holtittomat törmäilijät käyvät myös töissä

Itäkangas muistuttaa, ettei yksi virasto voi vaikuttaa yhteiskunnan yleiseen kehitykseen. Päihteiden käyttö tai muu holtittomuus lisääntyy myös työpaikoilla.

Tapaturmat ovat lisäksi vain osa työsuojeluhallinnon tehtävästä. Päätavoite on pitää suomalaiset terveinä ja työkykyisinä kaikin tavoin.

Suurin osa työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyden sekä tuki- ja liikuntaelinten sairauksista.

Työsuojeluosastokin pyrkii silti pureutumaan ongelmiin jalkautumalla kentälle. Työpaikoilla tapahtuvaa valvontaa lisätään tuntuvasti.

-Tavoitteena on, että keskeisiin työolojen epäkohtiin kohdennetaan tarkastuksia neljän vuoden aikana 50 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006.

Viranomaisilla on lukuisia hankkeita ja kampanjoita, joilla epäkohtiin yritetään puuttua. EU:n taustatuella on aloitettu muun muassa laaja riskienhallintakampanja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat