Mainos

Työtapaturmat lisääntyneet

Heikentyneeseen työturvallisuuteen ovat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton mukaan vaikuttaneet noususuhdanteen aiheuttama kiire, töiden ulkoistaminen ja alihankintatöiden ketjuuntuminen.

Työtapaturmien ja ammattitautien määrä on selvästi kasvanut viimeisten kahden vuoden aikana. Tapaturmavakuutuslaitosten liiton mukaan palkansaajille sattui viime vuonna noin 139 000 korvaukseen johtanutta työtapaturmaa ja ammattitautia. Edellisvuoteen verrattuna kasvua on kolme prosenttia.

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton toimitusjohtajan Tapani Miettisen mukaan heikentyneeseen työturvallisuuteen ovat luultavasti vaikuttaneet noususuhdanteen aiheuttama kiire, töiden ulkoistaminen ja alihankintatöiden ketjuuntuminen.

Vuonna 2006 sattui keskimäärin 40,2 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti eli kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2005. Useimmin tapaturmia sattui rakennusalalla, jossa onnettomuuksia tapahtui 85 miljoonaa työtuntia kohden.

Työpaikkatapaturmien määrä on noussut erityisesti rakentamisessa, kiinteistöalalla, kuntasektorilla sekä vuokratyössä.

Asbesti aiheuttaa suurimman osan työkuolemista

Työpaikalla ja työmatkoilla tapahtuneita kuolemantapauksia oli kuitenkin vuonna 2006 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Suurimman osan työkuolemista aiheuttavat ammattitaudit, erityisesti asbestisairaudet. Vuonna 2006 vakuutusyhtiöiden korvattavaksi tuli noin 105 ammattikuolemaa, joista arviolta 100 oli asbestin aiheuttamia.

- Asbestiin kuolleet ovat yleensä työkyvyttömyys- tai vanhuuseläkkeellä olleita putkiasentajia, sähköasentajia, kirvesmiehiä tai maalareita, jotka ovat altistuneet asbestille 60- ja 70-luvuilla, mutta joitakin tapauksia on myös 80-luvulta, kertoo työturvallisuusjohtaja Hannu Tarvainen Tapaturmavakuutuslaitosten liitosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.