Mainos

Työtapaturma sattuu usein alle 25-vuotiaalle

Tutkijan mukaan nuorten aikuisten työturvallisuuskasvatus on lähes laiminlyöty. Tästä kertovat tilastot, joiden mukaan työtapaturmat tapahtuvat juuri nuorille työntekijöille.

Nuorella työntekijällä on 50 prosenttia suurempi riski joutua työtapaturman uhriksi kuin kokeneilla työntekijöillä. Joka seitsemäs työtapaturma sattuu alle 25-vuotiaalle. Viime vuosina työtapaturmissa on kuollut keskimäärin seitsemän nuorta joka vuosi. Heistä neljä on kuollut työpaikalla ja kolme työmatkalla, sanoo tutkija Noora Hintikka Tampereen teknillisen yliopistosta.

Hintikan tuoreen tutkimuksen mukaan poikien tapaturmariski on lähes kolminkertainen tyttöihin verrattuna, mutta erot näyttävät tasoittuvan. Nuorten työtapaturmat näyttäisivät olevan yleensä jo vähenemään päin, mutta tyttöjen tapaturmat ovat lisääntyneet kolme prosenttia. Tämän hän arvelee johtuvan siitä, että nuoret naiset tekevät nykyään enemmän perinteisiä miesten töitä.

Nuorille sattuu Hintikan mukaan yllättävän paljon kuolemaan johtaneita tapaturmia. Kaikista kuolemaan johtaneista työtapaturmista nuorten osuus on yhdeksän prosenttia. Hintikka esitteli tutkimustaan maanantaina Helsingissä Euroopan työterveys- ja turvallisuusviraston työturvallisuusviikon avajaisissa. Viikon teemana on Hyvä startti työhön.

Nuorten työturvallisuuskasvatus laiminlyöty

Tampereen teknillisen yliopiston tutkijan Pertti Palukan mielestä nuorten aikuisten työturvallisuuskasvatus on lähes laiminlyöty. Hänen tutkimuksensa mukaan 16-18-vuotiaiden nuorten turvallisuustietoisuus on selvästi heikompi kuin 25-30-vuotiaiden. Osalle 16-18-vuotiaista turvallisuus ja vastuullisuus ovat joko täysin toisarvoisia tai tuntemattomia asioita.

Palukka on tutkinut nuorten ja nuorten aikuisten työturvallisuuteen liittyviä uskomuksia ja todellista käyttäytymistä ja todennut, että niiden välillä on suuri ero. Vaikka lähes kaikki tutkimukseen osallistuneet uskovat, että onnettomuuksiin vaikuttaa oma toiminta, nuoret myöntävät unohtavansa helposti turvalliset toimintatavat ja suojainten käytön. Naiset käyttäytyvät kuitenkin miehiä vastuullisemmin.

Vain puolet nuorista kertoo aktiivisesti välttävänsä vaarallisia tilanteita. Liikennesääntöjä rikotaan yllättävän paljon, osa nuorista ajaa jopa säännöllisesti ylinopeutta ja päin keltaisia liikennevaloja.

Euroopan työterveys- ja turvallisuusviraston johtaja Jukka Takalan mukaan nuorten asenteisiin pitäisi vakuuttaa riittävän ajoissa, sillä nuorena opitaan mallit, joiden mukaan loppuelämän aikana toimitaan. Vaara- ja riskitietoisuutta olisi opetettava nykyistä enemmän jo peruskoulussa ja ammattiin valmistavassa opetuksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.