Mainos

Työtaistelun lasku sairaanhoitopiireille 10 miljoonaa

Hoitoalan työtaistelu vältettiin, mutta siihen varautuminen maksoi yliopistollisille sairaanhoitopiireille lähes 10 miljoonaa euroa. Kustannuksia syntyi mm. leikkausten perumisesta.

Yliopistollisten sairaanhoitopiirien lähes 10 miljoonan euron kustannukset syntyivät leikkausten ja poliklinikkakäyntien perumisesta sekä ylityöstä hoitajien työtaistelun varalta.

Kustannuksia syntyy vielä lisää, kun varautumisen aikana kasaantuneita hoitojonoja ryhdytään purkamaan.

Tampereen yliopistollisen sairaalan dialyysiosastolla sovun jälkeinen työpäivä sujui helpotuksen ja hämmennyksen vallassa. Täsmällistä tietoa sopimuksen sisällöstä on vielä vähän ja näkemys palkankorotuksen mittaluokasta liikkuu yhä arvailujen asteella.

- Haluamme nähdä käytännössä, mitä se tarkoittaa palkkapussissa esimerkiksi ensimmäisen vuoden aikana, sanoo sairaanhoitaja Tanja Lönnberg.

Sairaanhoitopiirin hallinnossa lasketaan työtaisteluun varautumisen kustannuksia. Leikkausten, syöpähoitojen ja poliklinikkakäyntien peruminen näkyy laskutuksessa.

Pirkanmaan sasiraanhoitopiirin johtajaylilääkäri Matti Lehto arvioi, että kuntalaskutuksen vähenemä kahdelta viikolta on noin 2,7 miljoonaa euroa.

Ylimääräisiä kustannuksia syntyi myös vuodeosastojen sulkemisesta ylityönä sekä muusta lisätyöstä. Lisälaskua on vielä tulossa myös varautumisen seurauksena kasvaneiden hoitojonojen purkamisesta.

Ylimääräinen urakka hoidettaneen ostopalveluina sekä lisätyönä iltaisin ja viikonloppuisin. Palkankorotukset sairaanhoitopiireissä aiotaan maksaa vain tehyläisille hoitajille.

- Näiden tietojen mukaan, mitä olemme voineet sieltä tulkita ja ymmärtää, niin tehyläiset hoitajat käsitellään omana ryhmänään. Silloin tulee tilanne, että tehyläiset saavat sopimuksen mukaiset palkankorotukset ja joku työtoveri saa kunta-alalle jo nyt sovitut korotukset, johtajaylilääkäri Matti Lehto sanoo.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen tulkinta on toisenlainen. KT:n mukaan ammattiliiton jäsenyys ei voi olla palkanmaksun peruste.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.