Työtaistelu ei ole peruste hätätyön teettämiselle

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Tehyn mahdollinen lakko tai joukkoirtisanoutuminen ei riitä perusteluksi hätätyön teettämiselle. Hätätyön aikana työnantaja voi esimerkiksi määrätä työntekijän jatkamaan töitä työvuoron jälkeen. Pääministeri toisti viimeksi tänään eduskunnan kyselytunnilla, ettei hallitus aio sekaantua kiistaan.

Ihmisiä ei voida määrätä hätätöihin työtaistelutoimien perusteella. Hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että ennalta ilmoitettu työtaistelu ei ole lain edellyttämä hätätyön peruste.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on selvitelty hätätyön mahdollisuutta, jos Tehyn ilmoittamat joukkoirtisanoutumiset toteutuvat.

Järvisen mukaan tilannetta pitää miettiä uudelleen, jos hoitohenkilökuntaa on työssä vain vähän ja samaan aikaan sattuu hoidon tarvetta lisäävä äkillinen suuronnettomuus tai epidemia.

Lain mukaan työnantaja voi teettää hätätyötä poikkeuksellisessa tilanteessa, joka on ennalta arvaamaton ja aiheuttaa vakavaa uhkaa hengelle ja terveydelle. Työaikoja voidaan tällöin pidentää. Hätätyön teettämiseen ei tarvita työntekijän suostumusta.

Hätätyön aikana työnantaja voi esimerkiksi määrätä työntekijän jatkamaan töitä työvuoron jälkeen. Hätätöitä voi teettää kaksi viikkoa. Hätätyön teettämiseen ei tarvita työntekijän suostumusta. Työsuojelupiiri valvoo hätätyön teettämistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa tarkkaan mahdollisia työtaistelutoimia potilaiden kannalta. Työtaistelun aikana ministeriö saa lääninhallituksilta viikoittain raportit, miten kiireellistä tutkimusta tai hoitoa vaativien potilaiden hoito sujuu ja onko työntekijöitä riittävästi.

-Meidän ensisijainen tehtävämme on taata potilasturvallisuus, sanoo apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen.

Lue myös:

Aiheesta myös jutussa:

Vanhanen pysyy tiukkana hoitajien sopimuskiistassa

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan hallitus ei aio sekaantua hoitajien sopimuskiistaan.

Vanhanen painotti eduskunnan kyselytunnilla, että kyse on työntekijöiden ja työnantajan välisestä asiasta, joka ei hallitukselle kuulu. Hän toisti, ettei valtiolta tule enää rahaa palkkaratkaisun tueksi.

Pääministeri toivoi, että eduskunnassa jo lakattaisiin lietsomasta odotuksia valtion apuuntulosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat