Työsuojeluviikko kiinnittää huomioita työilmapiiriin

Kiire ja epävarmuus ovat tuoneet moniin työyhteisöihin yhä enemmän henkistä ilmapiiriä rasittavia ongelmia. Erot työpaikkojen kesken ovat tässä suhteessa kasvamassa. Valtion ja kuntien työpaikoilla henkilöstöristiriitoja on vielä enemmän kuin yksityisillä työpaikoilla. Näihin asioihin kiinnitetään huomiota huomenna alkavalla työsuojeluviikolla, jonka teemana on "Hyvässä työyhteisössä on helppo hengittää".

Toistaiseksi työyhteisöjen ilmapiiriongelmia on selvitetty hyvin vähän, vaikka tällaisiin tutkimuksiin olisi mahdollista saada myös taloudellista tukea Työsuojelurahastolta. Rahaston toimitusjohtaja Peter Rehnström uskoo tämän johtuvan siitä, että alue on vaativa ja siitä on vaikea saada kiinni. Pulmatilanteita pitäisi pystyä katsomaan riittävän laajasti ja monelta kantilta.

Rehnström toivookin, että yritykset ja työnantajat lähtisivät itse liikkeelle henkistä työsuojelua koskevien, konkreettisten tutkimushankkeiden aikaansaamiseksi.

Valtion työpaikoissa ilmapiiri heikkenemässä

Työministeriön viimeisin työpaikkojen ilmapiiriä kuvaava barometri kertoi henkilöristiriitojen edelleen lisääntyneen suomalaisilla työpaikoilla. Julkisella puolella näitä ristiriitoja on vielä enemmän kuin yksityisellä, sanoo asiamies Antti Vuorela Työturvallisuuskeskuksesta.

Kun aiemmin kuntien työilmapiiri oli ollut heikoin, nyt ilmapiirissä kunnissa on jo parantumassa, mutta valtion työpaikoissa taas heikkenemässä. Aloitteen työolojen parantamisesta voi tehdä yhtä hyvin työntekijä kuin esimieskin. Erityisen hyvin nämä asiat soveltuvat työterveyshuollolle tai työsuojeluvaltuutetulle. Tärkeintä on, että työpaikan ilmapiiriä haittaavat asiat otetaan esille, eikä pohdita sitä kenelle aloitteen tekeminen kuuluu, sanoo Vuorela.

Vuorelan mukaan hyvän työyhteisön tuntee siitä, että siellä ihmissuhteet perustuvat yhdenvertaisuuteen, eikä työntekijää nöyryytetä eikä alisteta. Työntekijään myös luotetaan ja hän voi käyttää työsään tietojaan ja taitojaan. Hyvässä työyhteisössä myös työn kuormittavuus on tekijälleen sopiva.

Työpaikkojen väliset ilmapiirierot kasvamassa

Professori Kari Lindström Työterveyslaitokselta on myös havainnut, että työpaikkojen väliset erot työilmapiirin laadussa ovat kasvamassa. Vanha tuttu ja turvallinen horjuu. Perinteiset työyhteisöt rapautuvat ja työsuhteet muuttuvat tilapäisiksi. Aiemmin juuri nämä asiat ovat olleet turvallisuudentunteen perustana.

Kaikkia tukipylväitä ei kuitenkaan saisi Lindströmin mielestä löyhemmissäkään työyhteisöissä hävittää. Työyhteisöistä ei saisi tulla vain paikkoja, joissa korjataan pikavoittoja, mutta joissa ihmiset voivat huonosti. Ahdistunut ja stressattu ihminen ei kehity eikä luo uutta.

Lindström on havainnut myös paljon viitteitä syrjinnän lisääntymisestä työpaikoilla. Tässäkin kuljetaan kuitenkin kahteen suuntaan. Osa työpaikoista on oivaltanut myös erilaisuuden hyödyt ja luonut tietoisesti erilaisuutta hyväksyvän ilmapiirin. Tätä mallia Lindström toivoo muidenkin seuraavan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat