Mainos

Työstressi kuriin EU-sopimuksella

Työstressin torjumiseksi on suunnitteilla EU-tasoinen sopimus. Toteutuessaan sopimus täydentäisi työturvallisuuslakia ja vahvistaisi henkistä työsuojelua.

Työstressiä pyritään hillitsemään EU-tason sopimuksella. Tarkoituksena on saada aikaan sitova sopimus, jonka osapuolina ovat Euroopan palkansaajajärjestöjä edustava EAY ja työnantajia edustavat Unice ja Ceep.

EU:n komissio ei ole tulossa neuvotteluihin mukaan, joten mahdollisesta sopimuksesta ei ole tulossa direktiiviä. Työmarkkinajärjestöjen kahdenvälinen EU-tason sopimus on aiemmin saatu aikaan etätyöstä viime vuonna. Direktiivejä on tehty määrä- ja osa-aikaisista työsuhteista sekä vanhempainvapaasta.

Brysselissä alkaneisiin neuvotteluihin osallistuvan Akavan lakimiehen Minna Helteen mukaan mahdollisen työstressisopimuksen sisällöstä on käyty vasta hyvin alustavia keskusteluja. Sopimus ei myöskään luultavasti toisi Suomeen mitään mullistavaa uutta.

-Se kuitenkin täydentäisi uutta työturvallisuuslakia ja vahvistaisi henkisen työsuojelun tärkeyttä työpaikkojen työsuojelutoiminnassa.

Tavoitteena on, että työpaikalla stressiä aiheuttavat tekijät tunnistetaan ja ne poistetaan tai niitä ainakin vähennetään. Tavoitteet ovat hyvin samankaltaiset kuin Suomen lainsäädännössä.

Jokaisella työpaikalla on tehtävä riskinarviointi, jonka tulee kattaa myös henkistä kuormitusta aiheuttavat tekijät. Lisäksi työnantajalla on velvollisuus puuttua ylikuormitukseen ja selvittää myös sen syyt. Akavassa asiaa on pidetty tärkeänä, sillä järjestötutkimusten mukaan joka toisella akavalaisella on vaikeuksia jaksaa työssään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.