Mainos

Työssäkäyvien määrä nousi lamaa edeltävälle tasolle

Suomeen on laman jälkeen syntynyt lähes 700 000 uutta työpaikkaa. Työllisiä oli viime kuussa karkeasti yhtä paljon kuin ennen talouden syöksyä lamaan 1990-luvun alussa eli noin 2,5 miljoonaa henkeä.

Työllisyyden nopea kasvu jatkui Tilastokeskuksen mukaan edelleen tammikuussa. Työllisiä oli tänään julkistettujen tietojen mukaan tammikuussa 100 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyyden nopea lasku jatkui samaan aikaan. Työttömien määrä laski tammikuun lopussa 181 000 henkeen. Työttömyysaste laski 6,8 prosenttiin eli 0,8 prosenttiyksikköä vuotta aiemmasta.

Työttömien työnhakijoiden määrä pieneni työvoimaministeriön mukaan selvästi vuoden takaisesta. Työnvälityksen avoimet työpaikat lisääntyivät tammikuussa yli 10 000:lla runsaaseen 92 000:een. Niistä yli 55 000 oli kuun lopussa yhä auki.

Työllisten määrä laski tammikussa hieman joulukuusta ja työttömien määrä kasvoi normaalin kausivaihtelun vuoksi. Yleensä työllisyys on alhaisimmillaan tammikuussa ja korkeimmillaan kesäkuussa, kertoi yliaktuaari Kalle Sinivuori.

Heilahtelut voivat olla melko suuria. Työllisyyden lasku joulukuusta tammikuuhun oli kuitenkin tavanomaista pienempi.

Lomautettuja oli tammikuussa karkeasti saman verran kuin vuotta aiemmin. Lyhennettyä työviikkoa teki entistä harvempi.

Menetetyt työpaikat korvattiin uusilla

Suomen suuri lama vei yli 450 000 työpaikkaa. Ne saatiin käytännössä korvatuksi viime vuoden loppuun mennessä. Vaikka työpaikkojen lukumääräinen menetys on nopean talouskasvun ansiosta saatu kurotuksi umpeen, työllisyysaste ei ole vielä noussut aiemmalle tasolle. Siihen on syynä väestönkasvu ja ikärakenteen muuttuminen.

Korkeimmillaan viime kesäkuussa työllisten määrä kohosi yli 2,6 miljoonaan. Sen jälkeen jatkunut työllisyyden paraneminen ennakoi ensi kesäkuuksi selvästi edellisvuotista parempia lukuja.

Kausivaihteluista puhdistettu työttömyysaste oli tammikuussa 6,4 prosenttia. Työvoiman kysyntä on jatkunut vahvana, ja monilla aloilla on pulaa ammattityövoimasta. Se näkyy myös työnvälityksen avoimien työpaikkojen määrän kasvussa yli kaksinkertaiseksi neljässä vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.