Työssäkäyvät opiskelijat pärjäävät - Tutkija: Ei tarvetta opiskeluajan lyhentämiselle

Opiskelujen ohessa työssäkäynti kannattaa, selviää uudesta työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksesta. Töissä opintojensa ohessa käyneet työllistyvät ja ansaitsevat paremmin kuin ne, jotka ovat pelkästään opiskelleet.

Tutkimukseen vastanneista lähes kaksi kolmasosaa oli tehnyt ainakin jonkin verran töitä opiskelujen ohella. Työssäkäynti yleistyi selvästi opintojen loppuvaiheessa: viimeisen opiskeluvuoden aikana töitä opiskelujen ohessa oli tehnyt jo kolme neljäsosaa vastaajista.

Opiskelijat pitivät töiden tekemistä järkevänä. Yli 70 prosenttia koki työssäkäynnin ammattitaidon ja osaamisen kehittymisen kannalta hyödyllisenä.

Työssäkäynti oli kuitenkin samaan aikaan tyypillisin opintoja hidastanut tekijä. Toisaalta nopealla opiskelutahdilla ja työllistymisellä valmistumisen jälkeen ei ollut yhteyttä, eikä valmistumisen viivästyminen juurikaan haitannut opiskelijoita.

- Suuri osa opiskelijoiden työssäkäynnistä on ihan ilmiselvästi hyödyllistä ihmisen myöhemmän työuran, ja myös elinikäisen työuran, näkökulmasta, toteaa Tampereen yliopiston erikoistutkija Simo Aho.

Muita opiskeluja hidastavia tekijöitä olivat heikko opinto-ohjaus, opiskelumotivaation puute ja kokemus väärällä alalla olemisesta.

Töissä käyvillä opiskelijoilla on myös kansantaloudellista merkitystä. Tutkimuksen mukaan heidän merkityksensä veronmaksajina on huomattava. Aho kyseenalaistaakin ajatuksen opiskelijoiden työnteon vähentämisestä.

- Kaiken opiskeluaikaisen työssäkäynnin yleinen vähentämisvaatimus tuntuu yksioikoiselta ja lyhytnäköiseltä. Se ei kaikissa tapauksissa varmaankaan ole otollista sen enempää ihmisen itsensä kuin Suomen työmarkkinoiden tai kansantalouden kannalta.

Opiskelijat ovat oman alan töissä

Tutkimuksen mukaan olettamus siitä, että opiskelijat hukkaavat aikaansa hanttihommissa, ei pidä suurimman osan kohdalla paikkaansa. Lähes 70 prosenttia vastaajista oli tehnyt opiskeluaikaan töitä, jotka liittyivät enemmän tai vähemmän heidän opiskelemaansa alaan.

Ahon mukaan tutkimuksesta voi vetää sen johtopäätöksen, että suomalainen korkeakoulujärjestelmä toimii oikeastaan ihan hyvin.

- Ei tarvita mitään radikaaleja muutoksia. Pyrkimys opiskeluaikojen lyhentämiseen, valmistumisiän lyhentämiseen ja työnteon vähentämiseen tällaisena yleisenä ideana, niin se ei ole niin tarkoituksenmukaista kuin keskustelussa joidenkin mielestä on ollut.

Tutkimukseen haastateltiin noin 2300:aa vuonna 2005 valmistunutta opiskelijaa. Lisäksi tutkimus perustuu työantajille tehtyyn kyselyyn ja rekisteriaineistoon.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat