Työssä kehittyminen ja itsenäisyys lisääntyneet työelämässä

Työolojen kehittäminen on tuottanut tuloksia suomalaisessa työelämässä viimeisten 20 vuoden aikana. Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan palkansaajien työtehtävät ovat monipuolistuneet ja työpaikkakoulutukseen osallistuminen on lisääntynyt. Henkilöstö kokee myös voivansa vaikuttaa työhönsä entistä enemmän. Työ koetaan mielenkiintoiseksi, ja työtovereilta ja esimiehiltä saadaan tukea aiempaa paremmin.

Myös eurooppalaisesti vertaillen suomalaiset ovat muita enemmän mukana suunnittelemassa itse työtään ja saavat runsaammin työpaikkakoulutusta: suomalaisista palkansaajista yli puolet on osallistunut työpaikkakoulutukseen viimeisen vuoden aikana, EU-maiden palkansaajista keskimäärin vain vajaa kolmannes.

Kiire ja epävarmuus vähentävät työssä viihtymistä

Tuottavuus- ja joustavuusajattelu on kasvattanut paineita työpaikoilla. Epävarmuus, kilpailu ja määräaikaiset työsuhteet ovat lisääntyneet, ja työ rasittaa henkisesti aiempaa enemmän.

Kiire ja epävarmuus työsuhteen jatkumisesta heijastuvat työyhteisöön, ja sosiaaliset ristiriidat työpaikoilla ovat yleistyneet. Kaksi viidestä suomalaisesta palkansaajasta on havainnut kiusaamista työpaikallaan.

Näyttää siltä, että palkansaajat arvostavat ansiotyötä ja omaa työtään entistä enemmän nyt, kun työsuhteet ovat käyneet epävarmemmiksi ja työpaineet kovemmiksi. Työpaikkauskollisuus on laman seurauksena kokenut renesanssin - ainakin vakinaisessa työsuhteessa olevilla.

Lue myös:

    Uusimmat