Työsopimuslaista syntyi sopu

Syksyn tuloneuvottelut lähtökuoppiinsa jumiuttaneessa työsopimuslakikiistassa on löytynyt sopu. Työministeri Tarja Filatov (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) pääsivät tänään yhteisymmärrykseen työehtosopimusten ns. yleissitovuuden perusteista. Hallitus kokoontuu perjantaina käsittelemään syntynyttä esitystä. Itse lakipykäliin ei ole puututtu, vaan ne säilyvät työsopimuslain uudistusta valmistelleen komitean esittämässä muodossa.

Tavoitteena on pysyä alkuperäisessä aikataulussa, jonka mukaan uusi laki tulisi voimaan ensi vuoden alusta. Työehtosopimusten yleissitovuuden arvioinnin lähtökohtana on edelleen tilastojen perusteella laskettava edustavuus. Filatov ja Niinistö tarkensivat nyt sitä, mitä muita arviointikriteerejä kuin työnantajapuolen järjestäytyneisyys voidaan ottaa huomioon ja millaisissa tilanteissa. Uudistuksen ei haluta kyseenalaistavan minkään nykyisen yleissitovan sopimuksen asemaa.

Rajatapaukset selviksi

Sauli Niinistö

Erityisesti SAK:ssa on oltu huolissaan siitä, ettei uudistus tiputtaisi mm. auto- ja kuljetusalaa ja kauppaa yleissitovuuden ulkopuolelle. Niinistö arvioi, että tämmöisiä rajamaastossa olevia aloja nyt "hieman vakiinnutetaan yleissitovuuden puolelle". Ratkaisun mukaan kriteerinä voidaan käyttää myös työntekijäpuolen järjestäytyneisyyttä ja sopimustoiminnan vakiintuneisuutta.

Filatovin mukaan näitä kriteerejä voidaan nyt käyttää laajemmin kuin mitä toukokuussa hallituksen piirissä sovittiin. Silloin laveampi arviointi olisi rajattu niihin tapauksiin, jolloin työnantajan järjestäytymisaste uupuu 50 prosentin järjestäytymissäännöstä vain muutamia prosenttiyksiköitä.
-Tämä varmasti vakauttaa tilannetta ja antaa väljyyttä tulkintoihin, Filatov sanoi. Niinistön mukaan ratkaisussa ollaan aika lailla lähellä sitä, missä hallitus oli jo toukokuussa. Hän sanoi pitävänsä tärkeänä, että yleissitovuuden laajentuminen uusille aloille ei muutu. Filatov kuittasi semantiikaksi sen, laajeneeko yleissitovuus nyt vai ei. Ainakaan se ei supistu.

Linjaa haetaan

Filatov Tarja, työministeri

Mitään tarkkoja prosenttirajoja järjestäytymisasteille ei edelleenkään esitetä. Käytännössä tämä tietää sitä, että lain soveltamiselle haetaan linjaa, kunhan ensimmäiset uuden lain jälkeiset yleissitovuusriidat ehtivät oikeuskäsittelyyn. Kiistaan haettiin viime ajat ratkaisua Niinistön ja Filatovin kahdenkeskisin neuvonpidoin.

Filatov taas piti tiiviisti yhteyttä työnantaja- ja palkansaajapuolen keskusjärjestöihin. Jo aiemmin kesällä sovittiin siitä, että yleissitovuuden vahvistaa valtioneuvoston asettama riippumaton kolmijäseninen lautakunta. Vielä komitean esityksessä vahvistajana oli työsuojeluviranomainen. Riitatapaukset ratkotaan vastaisuudessa työtuomioistuimessa, kun nyt oikeutta haetaan tuomioistuimista.

Työmarkkinajärjestöt tyytyväisiä

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat tyytyväisiä yhteisymmärrykseen työsopimuslaista. Sekä työnantaja- että palkansaajajärjestöt uskovat laajaan tulopoliittiseen ratkaisuun tähtäävien neuvottelujen pääsevän nyt nopeasti käyntiin.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) sanoi uskovansa, että tuloneuvottelut käynnistyvät "mahdollisimman pian". Ennakkotietojen perustella hän piti ratkaisua hyvänä, koska uuden lain myötä työntekijöiden vähimmäissuoja vahvistuu.

Myös Teollisuuden ja työnantajien TT:n johtaja Seppo Riski sanoi pitävänsä ratkaisua hyvänä.
-Näyttää siltä, että ay-liikkeen asettamat ennakkoehdot laajan tuloratkaisun synnylle poistuvat. Riski muistutti, että lakia valmistelleen komitean esitys tehtiin selkeästi kolmikantayhteistyönä ja että sen tekemällä kompromissiratkaisulla on laaja tuki.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat