Mainos

Työsopimuslain valmistelua lykätään

Hallitus otti tänään lisäaikaa työsopimuslain valmisteluun. Eilisiltana ministerityöryhmässä viilatut työehtosopimusten yleissitovuuden perusteet haluttiin vielä antaa oikeusoppineiden ja työmarkkinajärjestöjen katsottavaksi.

Paavo Lipponen

-Olisi hyvä, jos tulkinta tästä aikaansaannoksesta olisi mahdollisimman yhdenmukainen eri tahoilla, pääministeri Paavo Lipponen totesi hallituksen kokouksen jälkeen. Pääministerin mukaan nyt on myös syytä arvioida, mitä edellytyksiä lakiesityksen antamiseen eduskunnalle on ja missä aikataululla. Tavoitteena on yhä, että esitys voitaisiin käsitellä eduskunnassa vielä kevätistuntokauden aikana. Tarvittaessa eduskunnan kanssa keskustellaan istuntokauden jatkamisesta, jotta esitys saadaan käsitellyksi.

-Sitten on tietysti sekin vaihtoehto, että tämä menee pitemmälle, mutta nyt tarvitaan lisäaikaa tarkistuksia varten. Koko hallitus hallitus palaa lakipakettiin vielä perjantaina. Tässä välissä yleissitovuuspykäliä käsitellään ainakin työministeri Tarja Filatovin vetämässä ministerityöryhmässä.

"Kysymysmerkkejä on"

Lipponen kertoi torstaina aamupäivällä aloittaneensa sopua hiertävistä asioista keskustelut palkansaajajärjestöjen kanssa.

-Kyllä tässä kysymysmerkkejä tietenkin on. Hänen mukaansa yleissitovuuden perusteet uudelleenmuotoiltuna joka tapauksessa parantavat tilannetta nykyisestä, kun yleissitovien sopimusten pysyminen yleissitovina vahvistuu. Itse yleissitovuutta ei aiota "olennaisesti" laajentaa. Yleissitovuuden määrittelyssä otettaisiin esityksen mukaan tilastojen lisäksi rajatapauksissa huomioon myös kyseisen alan sopimustoiminnan vakiintuneisuus ja työntekijäpuolen järjestäytyneisyys.

Lipposen mukaan nämä perusteet ovat pysyneet komitean esittämässä muodossa. Ay-puolelta on varoitettu, että työsopimuslakikomitean esitykseen puuttuminen voi vaarantaa mahdollisen tulopoliittisen kokonaisratkaisun teon ensi syksynä. Lipposen mukaan hallituksen tavoitteena ei missään tapauksessa ole vaarantaa tuponeuvotteluja. Komitean yleissitovuuspykälät olivat hankalia erityisesti kokoomukselle.

Ministerityöryhmän muotoilemana perusteet valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan kelpaisivat. Lähinnä kokoomuksessa ja Suomen yrittäjissä ollaan oltu tyytymättömiä lakipakettia valmistelleen komitean yleissitovuusesityksiin. Pykälien perusteiden on epäilty tietävän yleissitovuuden laajentumista. Tämä on ollut lakipaketin poliittisesti hankalin kysymys. Muutoin uudistus lähinnä selkiyttää ja modernisoi pykäläviidakkoa. Hallitus käsitteli lakiuudistusta ensimmäistä kertaa iltakoulussaan keskiviikkona. Tavoitteena on, että uusi työsopimuslaki korvaisi vuodelta 1970 peräisin olevan nykylain ensi vuoden alusta.

Ay-liike vaatii aikaa ja harkintaa

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava antoivat tänään julkilausumia, joissa toivottiin pikaisesti kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua. Mm. STTK:ssa kuitenkin katsotaan, että esitys on tasapainoinen kokonaisuus, josta poikkeaminen johtaa siihen, että lakiesitys joudutaan ottamaan uudelleen tarkasteltavaksi. Akava vaatii, että sovun saamiseksi tulee varata riittävästi aikaa.

SAK:n mukaan hallituksen sisällä alustavasti kaavaillut muutokset vievät yleissitovuuden määrittelyä palkansaajien kannalta huonompaan ja epävarmempaan suuntaan. Se muistuttaa, että työsopimuslain määrittelemä yleissitovuus määrittelee käytännössä kymmenien tai jopa sadan tuhannen ihmisten työsuhteen vähimmäisehdot.

-Mitään sellaisia muutoksia ei lainsäädäntöön tule tehdä, jotka vaarantaisivat näiden järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa olevien ihmisten kohtuulliset työehdot, kannanotossa todetaan. SAK:n mielestä on tärkeää, ettei vuosien työn tuloksena saavutettua yhteisymmärrystä romuteta kiireessä tehdyillä ratkaisuilla vaan asian jatkokäsittelyyn varataan riittävä aika, jonka kuluessa voidaan neuvotella myös työmarkkinajärjestöjen kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.