Työskentely kylmässä riski terveydelle

Kylmä koettelee erityisesti huolto- ja korjaustyöntekijöitä, jotka joutuvat työskentelemään ulkona säästä riippumatta.

Sadattuhannet suomalaiset työskentelevät yli puolet työajastaan ulkona tai kylmätyössä. Työterveyslaitoksen mukaan kylmyys on melun jälkeen toiseksi yleisin työympäristön fysikaalinen haittatekijä.

Lievä jäähtyminen voi parantaa psyykkistä toimintakykyä kohottamalla vireystilaa. Voimakkaampi jäähtyminen sen sijaan laskee toimintakykyä. Kudokset jäähtyvät ja paksu talvivaatetus aiheuttaa lisäkuormitusta. Myös elimistön kuivuminen heikentää fyysistä suorituskykyä.

Kylmässä selviytyminen voi olla erityisen haastavaa mm. käsien ja jalkojen verenkiertohäiriöistä kärsivillä ja aikaisemmin paleltuneilla. Myös sepelvaltimotautia, vaikeaa verenpainetautia, vaikeita nivel- ja lihasoireita sekä eturauhasvaivoja sairastavat joutuvat koetukselle kylmässä.

Erityisen hankalia ulkotöitä ovat sähkölinjojen ja tietoliikenneyhteyksien huolto- ja korjaustyöt, jotka on tehtävä kaikissa olosuhteissa, usein tuulelle alttiina ja ilman merkittävää lihastyön tuottamaa lämpöä.

Väljä kerrosvaatetus suojaa parhaiten

Työterveyslaitos muistuttaa kerrospukeutumisen tärkeydestä. Vaatekerrosten väliin jäävä kuiva, liikkumaton ilma on paras lämmöneriste, parempi kuin tavanomaiset vaatetusmateriaalit. Lisäksi työvälineitä voidaan eristää ja työpisteisiin hankkia erilaisia lämmittimiä.

Kylmänsuojavaatteista löytyy testausmerkinnät. Lähinnä työkäyttöön tarkoitetuista kylmänsuojavaatteista löytyy CE-merkki, lumihiutaletunnuskuva sekä tietoja vaatteen lämmöneristävyydestä ja tuulelta suojaavuudesta

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat