Mainos

Työryhmä: Vihkimisoikeutta ei ole syytä laajentaa

Oikeusministeriön työryhmän mukaan vihkiminen tulee pitää luterilaisessa ja ortodoksisessa kirkossa sekä rekisteröidyissä uskonnollisissa yhdyskunnissa. Ryhmä tähdentää, että siviilivihkiminen on mahdollista niille, jotka eivät halua uskonnollista vihkimistä.

Oikeusministeriön työryhmä ei näe tarvetta laajentaa vihkimisoikeutta uskonnottomille katsomusyhteisöille. Vihkimisoikeus voitaisiin myöntää vain rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan nimeämälle vihkijälle. Työryhmä myös ehdottaa, että vihkimisoikeuden myöntäminen siirrettäisiin opetusministeriöltä maistraatille.

Vihkimisoikeuden säilyttäminen pelkästään uskonnollisissa yhdyskunnissa ei työryhmän mielestä loukkaa yhdenvertaisuutta. Ketään ei estetä solmimasta avioliittoa vakaumuksensa perusteella, koska kihlakumppanit voivat aina pyytää siviilivihkimistä.

Työryhmä korostaa, että kirkollinen vihkiminen eroaa olennaisesti siviilivihkimisestä, koska se on samanaikaisesti sekä oikeudellinen tapahtuma että osa uskonnonharjoitusta. Mahdollisuus toimittaa kirkollisia vihkimisiä rekisteröidyissä uskonnollisissa yhdyskunnissa turvaa siten osaltaan perustuslaissa vahvistettua oikeutta harjoittaa uskontoa.

Työryhmä selvitti asiaa Helsingin Vapaa-ajattelijat -nimisen yhdistyksen tekemän aloitteen pohjalta.

Suomessa on viitisenkymmentä rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa, joista 40:llä on vihkimisoikeus. Käytännössä oikeus on myönnetty kaikille sitä hakeneille. Suurimpia yhdyskuntia ovat Jehovan todistajat, Suomen Vapaakirkko ja Katolinen kirkko Suomessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.