Mainos

Työryhmä vauhdittaisi lähiöremontteja valtion lainatakauksella

20:00

Työryhmä esittää valtion lainataukausta lähiöremontteihin. Valtion takauksen toivotaan vauhdittavan remontteja. Lähiöiden rakennuskanta on rapistumassa, koska asuntoyhtiöt eivät halua ryhtyä kalliisiin remontteihin, vaikka tarvetta olisi.

- Kun tällä hetkellä monien kiinteistöjen on vaikea saada lainoja korjaus- ja perusparannustoimintaan, niin valtio voi tulla täytetakauksella helpottamaan rahoituksen saamista ja vaikuttaa myös siihen rahoituksen hintaan, esittää työryhmän puheenjohtaja, VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski.

Ojankosken mukaan täytetakaus ei lisäisi valtion menoja.

- Tällä hetkellä ollaan siinä käsityksessä, ettei tämä rasittaisi valtion taloutta. Se on täytetakaus, josta perittäisiin takauksen saajilta myös takausprovisio. Valtion kannalta tämä on enemmänkin nollasummapeliä.

Ministeri puoltaa lainatakausta

Ministeri lupaa viedä esitystä eteenpäin. Takaus vaatisi lakimuutosta.

- Lähden nyt selvittämään kuinka nopeasti lakimuutos saataisiin eteenpäin.Uskoisin, että valmista voisi olla vuoden loppupuolella, mikäli yhteisesti näin päätetään, laskee asuntoministeri Pia Viitanen (SDP).

Työryhmä haluaa myös helpottaa lähiöiden lisä- ja täydennysrakentamista. Keinoksi esitetään, että kunnat jättäisivät perimättä taloyhtiöiltä lisärakennusoikeudesta syntyvän arvonnousun. Myös tämä esitys kelpaa ministerille.

- Jos asukkaat tekevät täydennysrakentamisratkaisuja, niin kunta voisikin jättää sen arvonnousun asukkaiden hyväksi siten, että asukkaat voisivat omia kotejaan peruskorjata tämän avulla, pohtii Viitanen.

Työryhmän arvion mukaan kunnat eivät menettäisi mitään, jos valtio antaisi niille kompensaatioksi infra-avustuksia. Nämä avustukset pitäisi työryhmän mielestä suunnata vanhoille asuinalueille eikä uusille, kuten nykyään tapahtuu.

Lähiöremonteilla jo kiire

Ojankoski muistuttaa, että erityisesti 60- ja 70-luvun lähiöiden korjaamisella on jo kiire.

- Lähiöt pitäisi korjata nyt. Ei voi odotella, koska ne ovat jo sen ikäisiä, että korjauksella on kiire. Odottelu vain lisää korjauskustannuksia.

Puolitoista miljoonaa suomalaista asuu lähiöissä. Suomen rakennuskannassa on jo nyt jopa 50 miljardin euron korjaustarve. Vuosina 2016-25 korjaustarpeeksi on arvioitu 1,9 miljardia euroa joka vuosi.

Jos lähiöiden korjauksia ei saada vauhtiin ajoissa, uhkana on korjauskustannusten karkaaminen käsistä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.