Mainos

Työryhmä vaatii Suomenlahdelle lisää öljyntorjunta-aluksia

Uusien öljyntorjunta-alusten tulisi voida liikkua myös vaikeissa jääoloissa. Työryhmän ehdottamat parannukset maksaisivat yli sata miljoonaa euroa.

Suomen öljyntorjuntavalmius ei riitä suuren öljyonnettomuuden torjuntaan, arvioi asiaa selvittänyt työryhmä.

Työryhmä esittääkin vähintään kahden suuremman öljyntorjunta-aluksen hankkimista ja nykyisten alusten kunnostamista. Riittävä varautuminen maksaisi noin 140 miljoonaa euroa.

Uusien alusten tulisi olla avomerikelpoisia ja vaikeissa jääoloissa toimivia. Öljyntorjuntavalmiuden parantamisen takarajaksi on asetettu vuosi 2015.

Ympäristöministeri ei kuitenkaan uskalla luvata vielä rahoitusta asialle.

- Harmillista, ettei tätä tietoa ollut, kun laadittiin valtiontalouden budjettikehyksiä viime keväänä. Nyt ympäristöministerin velvollisuutena on pyrkiä sitä lisärahaa saamaan, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Työryhmä haluaa muistuttaa, että varautuminen on aina halvempaa kuin jälkien siivoaminen.

- Jos suuri öljyonnettomuus tapahtuu, niin sen kustannukset tulevat monta kertaa suuremmiksi kuin mitä nyt esitämme investointeja, työryhmän puheenjohtaja ja Suomen ympäristökeskuksen osastonjohtaja Esa Nikunen huomauttaa.

Tähänastiset öljyntorjuntavalmiuden parantamishankkeet ovat edenneet nihkeästi. Esimerkiksi öljyntorjuntakeskuksen perustaminen Porvooseen kangertelee ja jo tilattu, talviseen öljyntorjuntaan pystyvä monitoimialus on viivästynyt moneen kertaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.