Mainos

Työryhmä vaatii rajoituksia alkoholien vierasaineille

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen työryhmä vaatii tarkempaa valvontaa viinien vierasainepitoisuuksiin. Erityisesti valvontaa pitäisi EU-maissa lisätä okratoksiinin eli yleensä punaviineissä esiintyvän homemyrkyn takia.

-Okratoksiinin riskiä ei ole sisäistetty viininvalmistajien parissa koko Euroopan mitassa. Tarkkoja tilastotietoja sen esiintymisestä ei ole, mutta koska riski on olemassa, pitäisi valvontaa tiukentaa, summaa osastopäällikkö Pentti Salmi tuotevalvontakeskuksesta. Suomessa okratoksiinia sisältäviä punaviinejä vedettiin myynnistä toista vuotta sitten kahteenkin kertaan.

Syöpää aiheuttava homemyrkky on ongelmallinen valvonnankin kannalta siksi, että se ei erotu viinistä ulkonäön, hajun tai maun perusteella, vaan voidaan tunnistaa ainoastaan laboratorioanalyysillä. Okratoksiini päätyy viiniin rypäleestä, mutta sen esiintymisyleisyyteen vaikuttaa rypäleen kasvuseutu. Tutkimusten mukaan okratoksiinin esiintymisen todennäköisyys on yhä suurin eteläitalialaisissa punaviineissä.

Viinipulloja

Homemyrkkyvalvonnan pohjana on tällä hetkellä EU-maissa hygieniadirektiivi, mutta se on siirretty osaksi kansallista lainsäädäntöä vain Pohjoismaissa. -Esimerkiksi eteläisen Euroopan viinialueilta ei suomalainen maahantuoja saa juurikaan tietoa okratoksiinipitoisuuksista. Se vaikeuttaa sekä omavalvontaa että viranomaisten valvontaa, Salmi jatkaa.

Tuotevalvontakeskuksen työryhmä toivoo loppuraportissaan myös, että EU:ssa asetettaisiin mahdollisimman pian yläraja suurimmalle sallitulle okratoksiinipitoisuudelle. Asia noussee lähiaikoina esille, kun viljatuotteiden okratoksiinipitoisuutta rajaava asetus valmistuu. Tuotevalvontakeskus aikoo lisäksi erikseen selvittää, olisiko okratoksiinipitoisuudesta säädettävissä kotimainen normi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.