Mainos

Työryhmä torjui huumeseulonnat

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän mukaan päihdetesteihin on oltava perusteltu syy.

Huumetestien tarpeellisuutta pohtinut sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ei pidä yleisiä huumeseulontoja tarpeellisina. Päihdetestejä voitaisiin kuitenkin tehdä työpaikoilla, jos siihen on esimerkiksi työturvallisuuteen liittyvä perusteltu syy.

Päihdetestejä voisi tehdä myös työnhakijalle, jos hänet on jo periaatteessa muuten valittu tehtävään. Koululaisten testaamiseen työryhmä ei ottanut kantaa. Päihdetesteihin osallistuminen on yleensä vapaaehtoista. Tietyissä työtehtävissä työntekijällä voisi kuitenkin olla velvollisuus osallistua niihin.

Päihdetestit olisi tehtävä myös puolueettomasti eli samalla työpaikalla eri asemassa olevia olisi kohdeltava samalla tavalla. Päihdetestien tulokset olisivat salaisia, mutta työnantaja voisi saada niistä johtopäätöstiedon eli sen, onko työntekijä sopiva, rajoituksin sopiva vai sopimaton työtehtäväänsä.

Huumetestien käyttöä selvitellyt työryhmä on harvinaisen riitainen.

Työryhmän piti alunperin selvittää sekä huumetestien käyttöä kouluissa ja oppilaitoksissa. Työryhmä ei kuitenkaan päässyt minkäälaiseen yksimielisyyteen toimeksiannostaan.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton mukaan huumetyöryhmän johtaminen ei ole täyttänyt lainvalmistelun juridisen osaamisen vähimmäisvaatimuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.