Työryhmä: Soneran yksityistämisessä pieniä puutteita

Televiestintäyritys Soneran osakkeiden myynnistä syntyneen kohun jälkeen valtionyhtiöiden yksityistämisen pelisääntöjä tarkentamistarvetta selvittänyt työryhmä löysi vain pientä korjattavaa nykykäytäntöön.

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen vetämä työryhmä katsoo, että yritysten johdolle ja henkilökunnalle myytävien osakkeiden määrästä sekä muista ehdoista ja oikeuksista on kerrottava etukäteen. Heti myynnin päätyttyä on puolestaan ilmoitettava henkilökunnalle myytyjen osakkeiden jakautuminen. Soneran tapauksessa näin ei tehty.

Nykyisiä menettelytapoja valtion omaisuuden myynnissä työryhmä pitää pääosin perusteltuina ja tarkoituksenmukaisina, mutta toivoo ministeriöiden yhteistyön lisäämistä. Sailas tähdensi, ettei työryhmän tehtävänä ollut edes miettiä, pitäisikö myynti keskittää johonkin ministeriöön. Asian selvittämisestä päättäminenkin kuuluu hänen mukaansa uudelle hallitukselle. Hän arvioi, että siitä keskustellaan hallitusohjelmaa muodostettaessa.

Työryhmän tehtävänä ei myöskään ollut ottaa kantaa yksityistämisen jatkoon. Sailaksen mukaan yksityistämisen ei pidä olla kaiken ohi ja ylimenevä asia.

Yhteistyö lisää yhdenmukaisuutta pelisääntöihin

Sailas tähdensi, että yhteistyötä lisäämällä ja tiivistämällä voidaan hyödyntää eri ministeriöihin kertynyt asiantuntemus. Samalla pelisäännöt yhdenmukaistuvat siinä määrin kuin se on mahdollista. Eroja syntyy pakostakin, koska yhtiöt ovat erilaisia. Eniten asiantuntemusta asiasta löytyy kauppa- ja teollisuusministeriöstä, liikenneministeriöstä ja valtiovarainministeriöstä.

Työryhmä ei löydä huomautettavaa myöskään valtion nykyisestä omistajapolitiikasta, vaan neuvoo sen jatkamiseen ja tehostamiseen. Sailaksen mukaan työ on tuonut hyviä tuloksia. Samaa tähdensi työryhmän jäsen liikenneministeriön kansliapäällikkö Juhani Korpela. Hän muistutti Suomen olevan mm. telealan yksityistämisessä maailman kärkimaita.

Työryhmä pitää kuitenkin välttämättömänä, että myös tuleva hallitus määrittelee valtion omistajapolitiikan yleiset tavoitteet ja uudistaa valtionyhtiöiden toimintaa koskevan periaatepäätöksen. Nykyinen on vuodelta 1994. Siihen on kirjattu valtionyhtiöiden merkitys, toimintaperiaatteet ja yksityistäminen.

Koko henkilöstöä kannustettava

Työryhmän tehtävänä oli myös käydä läpi johdon ja henkilökunnan palkitsemis- ja sitouttamisjärjestelmät. Työryhmän mukaan valtionyhtiössä on oltava täysin samat mahdollisuudet niihin kuin muissa yrityksissä, koska sijoittajat toimivat maailmanlaajuisesti ja vertaavat yhtiöitä alan muihin yhtiöihin. Käytännössä tämä tarkoittaa yhtiön osakkeen hintaan sidottuja järjestelmiä.

Sailaksen sanoin Suomi ei voi olla tältäkään osin oma "lintukoto", mutta aina on pyrittävä kannustamaan koko henkilöstöä. Työryhmän mielestä kannustinjärjestelmien on oltava sellaisia, että ne palkitsevat hyvistä suorituksista, mutta leikkaavat kohtuuttomia palkkiota. Pörssiyhtiöiden johdon optiojärjestelyissä työryhmä neuvoo jatkamaan toistaiseksi hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan viime keväänä hyväksymää mallia, mutta tarvittaessa on voitava ottaa huomioon yrityksen erityispiirteet. Korpelan mukaan yksimielinen linjaus on tärkeä, sillä toimialat eroavat suuresti toisistaan.

Sailas muistutti, että viime kevään mallin ydin on tulosten vertaaminen samalla alalla toimivista yrityksistä kootun vertailuryhmän tuloksiin. Yhtiöiden hallituksen palkitsemisjärjestelmät esitetään selvittäväksi erikseen.

Pienistäkin virheistä päästävä

Korpela arvioi Soneran ympärillä käydyn kohun olleen ylimitoitettu, vaikka hän myönsi, että tiedottamisessa tehtiin virhe. Sailaksen mukaan pienistäkin virheistä on päästävä, sillä ne voivat vaikuttaa kaikkiin valtion omistamiin yrityksiin. Hänen arvionsa mukaan kaikkinensa yksityistäminen on sujunut erinomaisesti, koska koneisto ei ollut varautunut tällä vuosikymmenellä tehtyjen suuruisiin järjestelyin.

Soneran osakemyynnissä paljastui vasta jälkikäteen, että pääjohtaja Pekka Vennamo oli ostanut osakkeita myös sijoitusyhtiönsä nimiin. Lisäksi Vennamo myi osan osakkeista edelleen perheenjäsenilleen kertomatta asiasta julkisesti. Liikenneministeri Matti Aura erotti Vennamon tämän vuoksi. Aura erosi myös itse. Jo heti osakemyynnin jälkeen eduskunnassa kiisteltiin kiivaasti, myytiinkö osakkeet liian halvalla. Valtio omistaa edelleen noin 80 prosenttia Sonerasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat