Mainos

Työryhmä pohtimaan ilmastokokouksen vaikutuksia

Maa- ja metsätalousministeriö asetti tänään työryhmän selvittelemään YK:n ilmastokokouksessa Kiotossa tehtyjen päätösten vaikutusta ministeriön toimialalla. Sen tehtävänä on myös mm. valmistella ehdotuksia metsien hiilivarastojen ja nielujen laskennasta, jotta se tukee kestävän metsätalouden kehittämistä.

Metsät ja muut nielut sitovat ilmaston lämpenemistä aiheuttavia kasvihuonekaasuja. Tarkemmat päätökset mm. nieluista siirrettiin Kioton kokouksessa tämän vuoden lopulla Buenos Airesissa pidettävään ilmastokokoukseen. Myös suomalaiset halusivat siirtoa, koska laskentatavat ovat niin epävarmoja. Samaa toivoivat mm. ympäristöjärjestöt ja tiedemiehet. Nuoret metsät sitovat hiiltä enemmän kuin vanhat. Tämän on katsottu pahimmillaan johtavan siihen, että vanhaa metsää hakataan pois ja tilalle istutetaan uusia vain päästöleikkausten toteuttamiseksi.

Tähänastisissa kaavailuissa ongelmana on ollut myös se, että vertailuvuonna 1990 Suomen metsien hiilivarastot olivat suurimmillaan. Lamavuosien jälkeen hakkuut ovat lisääntyneet, mikä on pienentänyt suomalaismetsien hiilivarastoja ja näin ollen vähentänyt mahdollisuutta käyttää niitä edessä olevien päästövähennysten kuittaamiseen.

Kiotossa Suomen valtuuskunnan metsäasiantuntijat katsoivat, että muissa valtuuskunnissa metsänieluista oli aivan liian vähän tietoa. Työryhmän puheenjohtajaksi on valittu maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän (sit.) erityisavustaja Veikko Marttila. Jäseninä on myös muiden ministeriöiden, teollisuuden ja tutkimuslaitosten edustajia. Työryhmän on määrä saada selvityksensä valmiiksi vuoden 1999 loppuun mennessä.

Kiotossa sovittiin sitovista kasvihuonekaasujen vähennyksistä teollisuusmaissa. EU päättää sisäisestä taakanjaostaan aikaisintaan kesällä. EU:n on vähennettävä kasvihuonekaasuja 8 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.