Työryhmä kannattaa uusia jätteenpolttolaitoksia Suomeen

Biohajoava jäte halutaan kaatopaikoilta polttolaitoksiin.

Kymmenen vuoden päähän ulottuvassa jätesuunnitelmassa jätteenpolttoa lisätään ja jätteen määrää vähennetään materiaalien tehokkaammalla käytöllä.

Jätteenpolttolaitoksia tarvitaan lisää mutta niiden lukumäärään tai sijaintiin ei ympäristöministeriön työryhmä ota kantaa. Valtakunnallinen jätesuunnitelma päätyy lausuntokierroksen jälkeen uuden hallituksen käsittelyyn alkukesästä.

Ympäristöministeriön työryhmän valtakunnallisen jätesuunnitelman mukaan biohajoavasta yhdyskuntajätteestä noin 60 prosenttia päätyy kaatopaikalle. Kymmenen vuoden kuluttua kaatopaikoille päätyisi enää 20 prosenttia. Poltettavaksi menevän jätteen määrä aiotaan yli kolminkertaistaa vuoteen 2016 mennessä.

Jätesuunnitelmatyöryhmä VALTSU:n sihteeri Raimo Lilja sanoo, että yksi päätavoitteista on biohajoavien jätteiden vähentäminen kaatopaikoilla. Biohajoavista jätteistä syntyy kaatopaikkoilla metaania, joka on paha kasvihuonekaasu.

- Vähentämiseen päästään lisäämällä kierrätystä, kompostointia ja mädätystä. Myös jätteiden polttoa tarvitaan. Muiden jätteiden osalta on mahdollisuus lisätä maanrakennuskäyttöä, eli korvataan neitseellisiä maa-aineksia jätteestä, kuten betonista, murskaamalla valmistetuilla tuotteilla, Lilja kertoo

Luonnonsuojeluliitossa ei jätteiden polton lisäämisestä innostuta. Liitto ei muutenkaan pidä uutta jätesuunnitelmaa alkuunkaan riittävänä ongelmien ehkäisyssä.

Suomen luonnonsuojeluliiton ekotehokkuuskonsultti Michael Lettenmeierin mukaan verokeinoja tarvitaan.

- Esimerkiksi maa-aineksen käytön verottaminen ei millään tavalla vähentäisi Suomen kilpailukykyä, mutta pienentäisi jätemääriä ja lisäisi maamassojen kierrätystä, Lettenmeier sanoo

Hänen mukaansa pakkausverossa ollaan parhaillaan etenemässä väärään suuntaan. Pakkausvero poistuu ensi vuoden tammikuussa, jolloin kertakäyttöpakkausten määrä lisääntyy huomattavasti juomapuolella.

Jätteiden määrän vähentämiseen työryhmä pyrkii materiaalien tehokkaammalla käytöllä, etupäässä vapaaehtoisin toimin ja sopimuksin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat