Mainos

Työryhmä huojentaisi komennusmiesten mätkyjä

Työryhmä ehdottaa myös uutta verovähennystä. Se voitaisiin tietyin edellytyksin myöntää niille, jotka joutuvat asumaan työnsä takia kahdella paikkakunnalla.

Valtiovarainministeriön työryhmä esittää huomattavia huojennuksia komennusmiesten saamiin jälkiveroihin. Lisäksi työryhmä ehdottaa työmatkan käsitteen laajentamista, jolloin verovapaiden matkakustannusten korvausten maksuoikeus lavenisi.

Kiista telakoilla työskentelevien komennusmiesten päivärahojen verokohtelusta on johtanut useisiin ulosmarsseihin ja lakkoihin. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma asetti alkukesästä työryhmän setvimään asiaa. Se luovutti esityksensä tänään.

Työryhmä myös ehdottaa, että käyttöön otettaisiin uusi verovähennys. Se voitaisiin tietyin edellytyksin myöntää niille, jotka työn takia joutuvat asumaan kahdella paikkakunnalla.

Työryhmän esitys sai osakseen kiitosta sekä työntekijöiden että työnantajien leireistä. SAK ja Metalliliitto pitivät esitystä oikeudenmukaisena. SAK:n mukaan työntekijän on voitava luottaa verottajan kertaalleen tekemiin päätöksiin ilman pelkoa jälkiveroista.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto piti esitystä onnistuneena. EK:n mukaan esitys palauttaa uskoa siihen, ettei viranomaisten takautuvia tulkintamuutoksia pidetä hyväksyttävinä.

Työryhmässä oli edustus valtiovarainministeriöstä, verohallinnosta ja työmarkkinajärjestöistä.

Lounais-Suomen verovirasto peri jälkikäteen sadoilta komennusmiehiltä kymmenientuhansien eurojen jälkiveroja alun perin verottomina maksetuista päivärahoista. Työryhmä on sitä mieltä, että jos verottaja on ensin hyväksynyt maksetut matkakorvaukset verovapaiksi, työntekijän on voitava luottaa siihen, että linja pysyy.

Komennusmiehet jatkavat oikeustaisteluaan

Turun metallityöväen ammattiosaston toimitsijan Jyrki Yrttiahon mukaan komennusmiehet aikovat valtionvarainministeriön työryhmän esittämästä huojennuksesta huolimatta jatkaa oikeustaistelua verottajaa vastaan. He pitävät takautuvaan tulkinnanmuutokseen perustuvaa jälkiverotusta laittomana.

Huojennuksen jälkeenkin komennusmiehille jää Yrttiahon mukaan maksettavaa pahimmissa tapauksissa 8000-9000 euroa. Sadoille miehille maksettavaa jää 2000-3000 euroa. Yrttiahon mukaan jälkiverotetuilta on tulossa hallinto-oikeuteen yhteensä noin 600-700 valitusta.

Vaikka oikeusprosessit jatkuvat, on valtiovarainministeriön työryhmän esitys Yrttiahon mukaan komennusmiesten jälkiverokysymyksessä "merkittävä osavoitto kolme vuotta jatkuneessa verosodassa".

- Tietenkin me toivomme, että kun ministeri lopulta päättää verohuojennuslinjasta, hän tulisi vielä pari piirua komennusmiesten suuntaan, Yrttiaho sanoo.

Turun, Rauman ja Helsingin telakoiden komennusmiesten ohella jälkiveroja on määrätty muun muassa jalostamojen, voimaloiden ja prosessiteollisuuden komennusmiehille.

Yrttiahon mukaan komennusmiehiltä perittävä summa on 4,1 miljoonaa euroa. Suurin yksittäisen työntekijän jälkivero on ollut 70 000 euroa. Sadoissa tapauksissa jälkiveron määrä on ollut 20 000-30 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.