Mainos

Työryhmä haluaa ravintoloihin tupakkatilat

Tupakkalain muutosehdotuksen mukaan ravintolassa saisi tupakoida vain erillisessä tilassa, jossa ei tarjoilla ruokaa tai juomaa. Käytännössä tupakointi loppuisi useissa ravintoloissa kokonaan, koska erillisen tilan ja ilmastointijärjestelmän rakentaminen voi olla kallista.

Tupakointi loppuu kokonaan kaikkien ravintoloiden tarjoilutiloissa, jos sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän esitys toteutuu. Tupakoida saisi vain erillisessä tilassa, jonne ei tarjoiltaisi ruokaa tai juomaa.

Tupakkalain muutosehdotuksen tarkoitus on ehkäistä ravintolatyöntekijöiden altistumista tupakansavulle. Nykyisin alle puolet työntekijöistä on suojassa savulta.

Lakimuutosta valmistellut työryhmä luovutti esityksensä sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreelle ja peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle.

Koppiin vai pihalle?

Lakiesityksen mukaan ravintoloitsija saisi päättää, kieltääkö hän tupakoinnin sisällä kokonaan vai rakennuttaako erillisen tupakointitilan. Tilat on tehtävä niin, että tupakansavu ei pääse kulkeutumaan ravintolan savuttomiin tiloihin.

- Tupakointitila on umpinainen huone, mistä savu kulkeutuu ulos. Savu ei saa kulkeutua kierrätysilmana takaisin ravintolaan. Tätä tilaa varten tarvitaan rakennuslupa, työryhmän puheenjohtaja Leo Suomaa sosiaali- ja terveysministeriöstä kuvaili.

Erilliseen tupakointitilaan ei siis saisi tarjoilla. Siellä ei voisi pelata pelejä, vaan ainoastaan poiketa polttamassa tupakkaa.

- Jos tilaan saisi viedä juomaa ja ruokaa, työntekijät altistuisivat siellä savulle, Hyssälä sanoi.

Lakiehdotus koskee myös terasseja siten, että savu ei saa kulkeutua niiltä sisälle. Leo Suomaan mukaan raskaana olevat ravintolatyöntekijät välttyvät tulevaisuudessa kokonaan tupakansavulta.

Työryhmä arvioi, että käytännössä tupakointi loppuisi monissa ravintoloissa, koska erillisen tilan ja ilmastointijärjestelmän rakentaminen voi olla kallista. Vanhoihin rakennuksiin ei välttämättä edes voi rakentaa erillistä tupakointitilaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.