Mainos

Työryhmä: Enemmän eläkerahaa osakkeisiin

Suuremmilla ja tuottavammilla osakesijoituksilla pienennettäisiin painetta korottaa työeläkemaksua tulevina vuosina.

Ilmarisen toimitusjohtajan Kari Puron johtama työryhmä esittää, että työeläkemaksuja pitäisi sijoittaa enemmän osakkeisiin.

Työryhmä nostaisi osakkeisiin sijoitettavien eläkevarojen määrän nykyisestä 25 prosentista 35:een. Suuremmilla ja tuottavammilla osakesijoituksilla pienettäisiin painetta korottaa työeläkemaksua tulevina vuosina.

-Tämähän johtaa nykyistä pienempään eläkevakuutusmaksuun, eli todennäköisyys että eläkkeistä selvitään, on selvästi suurempi kuin ennen tätä uudistusta, sanoo Puro.

Tästä siis on kyse: Jos ja kun työeläkemaksuja sijoitettaisiin nykyistä enemmän osakkeisiin, myös tuotto pitkällä aikavälillä todennäköisesti kasvaisi. Tämä puolestaan takaisi eläkkeisiin riittävästi rahaa ilman, että työnantajilta ja työntekijöiltä perittävä tel-maksu nousisi. Mitä parempi tuotto, sitä alhaisempi tel-maksu. Tel-maksun on laskettu nousevan nykyisestä 21 prosentista noin 27:ään, 28:aan, parissakymmenessä vuodessa.

Osakemarkkinoille onkin tulossa useita miljardeja euroja lisää sijoitettavaksi, jos esitys menee läpi.

Lisää rahaa olisi luvassa kotimaisiin yrityksiin, myös kasvuyrityksiin, jotka eivät vielä ole pörssilistautuneet.

Riskeihinkin eli huonojen osaketuottojen vuosiin on varauduttu. Markkinoiden hintaheilahtelua tasataan puskurirahastolla, jonne sijoitetaan osa osaketuotoista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.