Mainos

Työryhmä ei rajoittaisi tupakointia journalismissa ja taiteessa

Tupakkaa kuluu Nelosen Mad Men -tv-sarjassa. (Kuva: Nelonen)

Tupakkapoliittisen työryhmän loppuraportissa ei esitetä, että tupakoinnin näyttäminen tv-draamassa, teatterissa tai journalismissa kiellettäisiin.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakkapoliittinen työryhmä kieltäisi tupakoinnin esittämisen esimerkiksi lehtijutuissa, teatterissa ja tv-sarjoissa. Esimerkkinä Helsingin Sanomat mainitsee Uutishuone- ja Mad Men -draamasarjat, joissa tupakoidaan runsaasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän sihteeri Reetta Honkanen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta kiistää Helsingin Sanomien uutisessa esitetyn tulkinnan.

- Mielestäni HS kärjisti meidän esittämäämme kannanottoa, mikä puolestaan antaa väärän kuvan työryhmän ehdotuksesta, Honkanen sanoo.

Hänen mukaansa vain tupakoinnin piilomainontaan puututaan. Siihen antaa mahdollisuuden nykyinenkin lainsäädäntö.

- Käsittääkseni Uutishuone- ja Mad Men -sarjoissa kuvataan aikaa, jolloin tupakointi esimerkiksi työpaikoilla oli tavallista. Siihen olisi hyvin hankala puuttua.

Helsingin Sanomat kirjoittaa myös, että "kiellon piiriin laskettaisiin lehtijuttu, jossa kerrottaisiin sanoin ja kuvin haastateltavan polttavan tupakkaa". Loppuraportissa ei mainita tällaista, eikä journalistien sananvapautta olla Honkasenkaan mukaan rajoittamassa.

- Sen sijaan jos tupakointia esitetään selvästi mainostarkoituksessa, siihen yritetään puuttua. Mutta silloin pitäisi tutkia esimerkiksi, onko tupakkayhtiö vaikkapa sponsoroinut tv-sarjaa.

Loppuraportti on nyt ministeriön käsittelyssä, ja lakiehdotusta eduskunnalle odotetaan kevään aikana.

Sananvapauskysymysten asiantuntija oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka kertoo, että sananvapautta voi rajoittaa terveyden ja moraalin suojelemiseksi mutta demokraattisessa yhteiskunnassa se vaatii painavia perusteita.

- Taiteelliset teoksetkin kuuluvat sananvapauden, perustuslain ja ihmisoikeussopimuksen suojan piiriin, Tiilikka sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.