Mainos

Työryhmä ehdottaa: Sähkön siirrosta liikaa kerätyt tuotot palautettaisiin kuluttajalle

Kauppa- ja teollisuusministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että energian siirtohintojen valvonta voitaisiin siirtää 3-5 vuoden mittaisiin valvontajaksoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että liikaa tuottoa kerännyt siirtoyritys olisi velvoitettu palauttamaan liika tuotto kuluttajille alentamalla tariffia seuraavalla jaksolla.

Kauppa- ja teollisuusministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että energian siirtohintojen valvonnassa siirryttäisiin 3-5 vuoden mittaisiin valvontajaksoihin. Jaksolla liikaa tuottoa kerännyt siirtoyritys olisi velvoitettu palauttamaan liika tuotto kuluttajille alentamalla tariffia seuraavalla jaksolla.

Työryhmän ehdotuksen mukaan Energiamarkkinavirasto tekisi uudessa valvontamallissa ennen jakson alkua päätöksen siirtomaksujen hyväksyttävistä tuotto- ja laskentaperiaatteista. Jakson sisällä tariffeissa voisi olla heittoja ylös tai alas, mutta keskimäärin tuoton olisi jaksolla oltava kohtuullista.

Jakson jälkeen Energiamarkkinavirasto antaisi päätöksen siirtoyritysten hinnoittelun kohtuullisuudesta. Työryhmä ehdottaa ongelmien vähentämiseksi, että tariffimuutoksille asetetaan esimerkiksi kolmen vuoden siirtymäkausi ja niiden yhtenäistäminen estetään alueilla, joilla ei ole yhteistä maantieteellistä rajaa.

Työryhmä ehdottaa myös siirtymistä kaksiportaiseen muutoksenhakujärjestelmään, sillä nykyisin väliporras puuttuu. Parhaimpana vaihtoehtona ensimmäiseksi valitusportaaksi Energiamarkkinaviraston valvontapäätöksistä työryhmä pitää markkina-oikeutta. Muutosehdotukset sisältyvät kauppa- ja teollisuusministeriön helmikuussa asettaman työryhmän loppuraporttiin.

Työryhmässä olivat mukana ministeriön ohella, Energiamarkkinavirasto, kuluttajavirasto, Sener, Finergy, Öljy- ja kaasualan keskusliitto ja Maakaasuyhdistys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.