Työryhmä antaisi palkansaajille 2 miljardin euron veroalen

Verotuksen uudistamista valmisteleva työryhmä ehdottaa ansiotulojen verotuksen keventämistä noin kahdella miljardilla eurolla kaikissa tuloluokissa. Rajaveroastetta eli lisätulosta maksettava veroa alennettaisiin kaikilla tulotasoilla ja ylin rajaveroaste laskettaisiin 50 prosenttiin.

Työryhmä julkisti väliraporttinsa tänään. Ehdotuksen mukaan yritysverokanta laskee 22 prosenttiin ja pääomatulojen vero nousee 30 prosenttiin. Työryhmän tavoitteena on alivaltiosihteeri Martti Hetemäen mukaan uudistaa verotusta mahdollisimman paljon työllisyyttä, tuottavuutta ja talouskasvua tukevaksi.

Ehdotetut muutokset ja veronkevennykset vähentävät valtion verotuloja 2,4 miljardilla eurolla. Puolet siitä katetaan työryhmän ehdotuksen mukaan korottamalla arvonlisäveroa kautta linjan 2 prosenttiyksiköllä. Se lisää verotuloja 1,2 miljardilla eurolla.

- Työryhmä lähtee siitä, että verotuksen uudistaminen ei vähennä valtion verotuloja, Hetemäki sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Hän lupasi työryhmän loppuraportissa ehdotuksen siitä, miten 1,2 miljardin euron aukko verotuloissa katetaan.

Verotuksesta neutraali ja kannustava

Työryhmä haluaa siirtää verotuksen painopistettä työn verotuksesta kulutuksen verotukseen. Yritys- ja pääomatulojen verotuksessa tavoitteena on investointien ja niiden rahoituksen suhteen mahdollisimman neutraali verotus. Samalla pyritään vähentämään kannustimia muuntaa ansiotuloja pääomatuloksi.

- Ehdotukset eivät ole eriävien mielipiteiden kompromissi. Työryhmä on pyrkinyt optimaalisiin ratkaisuihin. Tämä on yksimielinen mietintö, jonka toivon kuluvan päättäjien käsissä, sanoi työryhmän varapuheenjohtaja, professori Heikki Niskakangas.

Julkisen talouden kestävyysvajetta ei Hetemäen mukaan ratkaista verouudistuksella. Työryhmän lähtökohtana oli Hetemäen mukaan, että se on tehtävissä tehokkaimmin menoja leikkaamalla. Kestävyysvaje on noin 5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Kiristysehdotukset loppuraportissa

Välimietinnössä on Hetemäen mukaan enemmän veronkevennyksiä kuin kiristyksiä. Loppuraportissa joulukuussa tilanne on päinvastoin. Kokonaisuutena työryhmän valmistelemat verotuksen muutokset eivät muuta valtion verotuloja, Hetemäki vakuutti.

Arvonlisäveron korottamisen vaihtoehtona työryhmä selvitti siirtymistä yhteen arvonlisäverokantaan. Yhtenäiseen 20,4 prosentin arvonlisäveroon siirtyminen ei selvityksen mukaan eroaisi tulonjakovaikutuksiltaan mitenkään 2 prosenttiyksikön korotuksesta nykyisiin verokantoihin.

Hetemäki sanoi työryhmän ottavan loppuraportissa laajemmin kantaa ansiotuloverotuksen kehittämiseen ja verovähennyksiin. Kulutusverotukseen on vielä luvassa valmisteveroja koskevia esityksiä. Hän ei ennakoinut, millaisia ehdotuksia työryhmältä on tulossa, mutta kiristettävää on löydettävä 1,2 miljardin euron edestä.

Yhteisöverokannan alentamista 22 prosenttiin työryhmä perustelee sillä, että yritysten verotus saadaan kansainvälisesti kilpailukykyiseksi. Näin tuetaan Suomen asemaa suorien investointien kohdemaana. Matala yhteisöveroaste kannustaa työryhmän mukaan näyttämään voittoja Suomessa ja pitämään pääkonttorit Suomessa.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu

Lue myös:

    Uusimmat