Mainos

Työreformi ja säästöt vappupuheiden teemoina

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) korostaa viime vuosina noudatetun laajan yhteistyön tarvetta myös jatkossa. Lipponen varoitteli vappuna, että yhteistyön tieltä suistuminen johtaisi vakaviin vaikeuksiin, "sellaisiin jotka olivat tunnusomaisia vuosien 1991-1995 porvarillisen hallituksen ajalle".

Heinolassa ja Lahdessa puhunut Lipponen torjui toistamiseen keskustan pyrkimyksen saada aikaan "hallituksen ja opposition yhteinen tai joidenkin talousviisaiden sanelema ohjelma". Lipposen mukaan keskustan yritys kertoo vain siitä, että "tälläkin kertaa vastuu oman vaihtoehdon esittämisestä on kuin kuuma peruna keskustan sormissa".

Pääministeri kehui hallituksensa saavutuksia valtiontalouden kuntoon saattamisessa ja sanoi, että sen ansiosta menojen leikkauksesta ei ole tarpeen tehdä tulevan hallituskauden yhtä päätehtävää. Lipposen mielestä säästöjä on kuitenkin saatava aikaan niin palvelujen tuottamisessa kuin sosiaaliturvassakin.
-Säästöjen aikaansaamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja, niistä on avoimesti keskusteltava, hän jatkoi. Tässä vaiheessa Lipponen asetteli tavoitteita vielä yleisellä tasolla: valtiontalouteen on luotava ylijäämää vaikeampien aikojen varalle, julkiset hyvinvointipalvelut on turvattava, kohtuullisesta sosiaaliturvasta halutaan pitää kiinni.

"Hallitus on säästänyt liikaa"

Hallituksesta eroamaan joutunut entinen veroministeri Arja Alho (sd.) oli Jokelassa sitä mieltä, että hallitus on säästänyt liikaa koulutuksessa, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä kuntien valtionosuuksissa.
-Tämä on ollut virhe, mutta se johtui siitä, että säästäminen kunnilta oli helpompaa kuin kotitalouksilta, Alho sanoi.

Sund paheksui veroalennuspuheita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Claes Andersson varoitteli puolestaan Helsingissä, että keskustan työreformi veisi suomalaisen hyvinvointimallin keskeiset piirteet, heikentäisi ay-liikettä ja tekisi tilaa "lännen menolle". Puoluesihteeri Ralf Sund (vas.) paheksui Lahdessa vaalien lähestyessä lisääntyviä puheita veronalennuksista. Sundin mielestä veronalennuksista puhuvat unohtavat tarkoituksellisesti mitalin toisen puolen eli alennuksia seuraavat säästöt tai lisävelanoton.

"Vaalisirkusta liian aikaisin"

Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho pahoitteli Turussa, että "vaalisirkus" on päästetty liikkeelle tarpeettoman aikaisin.
-Suurten linjakysymysten tultua ratkaistuiksi olen huolestuneena seurannut hallituksen yhtenäisyyden rakoilua, jopa rintamakarkuruutta sekä pikkunäppärää taktikointia, Perho sanoi. Perhon mielestä tällaiseen ovat syyllistyneet erityisesti "Alho-Sundqvist -sotkujen ansiosta alenevia kannatuslukujaan kauhistelevat sosiaalidemokraatit". Puolustusministeri Anneli Taina (kok.) ennakoi Tampereella, että keskustelu EU:n yhteisestä puolustuksesta tulee jatkumaan entistä tiiviimpänä vapun euro-päätöksen jälkeen.

Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen ei pitänyt ihmeellisenä, että keskustan esitys tulevan hallitusohjelman pohjustamisesta on tyrmätty laajalti.
-Ehdotushan kuulosti siltä, kuin keskusta jo kuvittelisi saaneensa vaalivoiton, Heikkinen sanoi Kuopiossa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.