Mainos

Työpankit auttoivat nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä, mutta vain apu jäi väliaikaiseksi: "On menetetty varsin suuri satsaus"

Viime vuoden lopulla päättynyt työpankkikokeilu onnistui ja edisti selvästi pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työllistymistä, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla tuoreessa raportissaan. Erityisesti nuoret saivat apua palatakseen työelämään ja koulutukseen.

Raportissa ilmenee kuitenkin myös, että apu jäi monessa tapauksessa väliaikaiseksi. Työpankin välityksellä työllistyneistä moni jäi kokeilun jälkeen taas työttömäksi tai kokonaan työvoiman ulkopuolelle.

– Kun henkilö palaa uudelleen työttömäksi, on tavallaan menetetty varsin suuri satsaus, johon on panostanut niin työpankki, koko yhteiskunta kuin myös henkilö itse, totesi Etlan tutkimusjohtaja Rita Asplund.

Lyhyestäkin työllistymisestä on silti ollut hyötyä. Tutkimuksessa todetaan, että työpankkimallin toimenpiteitä voitaisiin vielä tehostaa.

Työpankkikokeilu toimi vuodet 2009–16. Työpankki on yritys, joka harjoittaa liiketoimintaa ja samalla työllistää työttömiä omaan tuotantoonsa ja alihankintatöihin. Lisäksi se voi sekä vuokrata työtä ja työllistää suoraan asiakasyrityksiin. Kun työpankin työntekijä on saatu työllistettyä toiselle työnantajalle, on työpankille maksettu siitä bonus.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.