Työpaikkoihin haetaan "hyviä tyyppejä"

Niin sanotut "hyvät tyypit" ovat kovassa huudossa tämän päivän työelämässä.

Työnhakijan ulospäinsuuntautuneisuus ja sosiaalisuus painavat vaakakupissa, koska työnhakijoiden koulutustaso on tätä nykyä niin korkea.

Erikoistutkija Simo Aho Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksesta arvioi, että merkitystään ovat menettäneet muun muassa hyvät kouluarvosanat tai opiskeluissa pärjääminen, jotka aiemmin olivat tärkeimpiä kriteerejä työntekijää valittaessa

– Kun yhä useammalla työnhakijalla on tutkinto, kiinnittää työnantaja huomionsa muihin seikkoihin kuin koulupärjäämiseen työntekijää valitessaan. Tässä kilpailussa menestyvät "hyvät tyypit", pohtii Aho.

Motivoineita ja sosiaalisia "hyviä tyyppejä " haetaan yhä enemmän myös siksi, että tiimitöitä tehdään työpaikoilla huomattavasti enemmän kuin muutama vuosikymmen sitten. Tämä edellyttää luonnollisesti tekijöiltään hyviä sosiaalisia taitoja.

Erikoistutkija Minna Janhonen Työterveyslaitokselta kuitenkin korostaa, että esimerkiksi tiimitöissä olisi hyvä, että joukossa on erilaisia ihmisiä.

– Kaikkien tiimeissä työskentelevien ei tarvitse olla sosiaalisia moottoreita. Osalle rooli on luonteva, toisille ei, pohtii Janhonen.

Janhosen mielestä työpaikkojen rikkaus ovat myös sosiaalisilta taidoiltaan erilaiset ihmiset.

– Tämä vaatii paljon myös esimiestyöltä. Johtajilta vaaditaan nykyistä enemmän ihmisten tarpeiden huomioimista.

Janhosen mukaan työelämän vaatimukset ovat muuttuneet viime vuosina myös niin, että työnantajat etsivät yhä enemmän palkkalistoilleen moniosaajia.

– Enää ei useinkaan riitä, että työntekijä hallitsee vain jotain yksittäistä työtehtävän osia. Nykyään suurimmassa osissa ammatteja pitää kyetä tekemään monipuolisempia työtehtäviä kuin aikaisemmin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat