Työpaikan löytämisestä toiselle voi saada palkkion

Työpaikan löytämisestä voi tulevaisuudessa saada palkkion. Kokeilun avulla pyritään löytämään työttömille töitä ulkopuolisten työnetsijöiden avulla.

Työpaikan löytämisestä voi tästä lähtien saada palkkion. Kahdeksan suuren kaupungin työvoimatoimistot ovat aloittamassa kolmivuotisen kokeilun, jolla pyritään löytämään työttömille työnhakijoille töitä työhallinnon ulkopuolisten työnetsijöiden avulla.

Työnetsijäpalveluita voivat tarjota yritykset, yhdistykset, säätiöt ja luonnollinen henkilö, joka toimii yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Tämän vuoden työnetsijäpalvelujen hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu tammikuun lopulla.

Työnetsijäkokeilu aloitetaan Espoon, Helsingin, Jyväskylän, Lahden, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan työvoimatoimistoissa. Tarkoituksena on etsiä avoimilta työmarkkinoilta työpaikkoja niille työvoimatoimiston työttömille työnhakija-asiakkaille, joiden työttömyys uhkaa pitkittyä tai on jo muuttunut pitkäaikaistyöttömyydeksi.

Kokeilussa mukana olevat työvoimatoimistot valitsevat itse ne työttömien ryhmät, joille etsijät hakevat töitä. Tällaisia ryhmiä voivat olla esimerkiksi maahanmuuttajat, ikääntyneet, vajaakuntoiset tai akateemisesti koulutetut, jotka ovat olleet työttömänä yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta tai pidempään.

Työnetsijälle maksetaan palkkio työpaikasta, jonka yhtäjaksoinen kesto on vähintään kuusi kuukautta ja työaika yli 75 prosenttia alan säännöllisestä työajasta. Palkkio vaihtelee työttömyyden pituuden ja syntyvän työsuhteen keston mukaan. Maksettavien palkkioiden määrä muotoutuu tarjouskilpailun perusteella.

Kokeilu on tulosta työvoimapolitiikan uudistamista pohtineen työryhmän viime vuonna tekemistä esityksestä. Työnetsijäkokeiluun on varattu rahaa noin 16,8 miljoonaa euroa (100 miljoonaa markkaa). Suurin osa varoista otetaan vähentämällä kuntien tukityöllistämistä. Samaa mallia on käytetty ainakin Hollannissa ja Australiassa. Työministeriön tavoitteena on päästä ainakin muutamiin tuhansiin työllistyviin.

Työnetsijä valitsee itse työllistettävänsä

Työnetsijäpalveluiden hankinnassa noudatetaan julkisista hankinnoista annettua lainsäädäntöä.Työvoimatoimisto voi tarjouskilpailun perusteella valita kokeiluun mukaan useita työnetsijöitä.

Kunkin työvoimatoimiston tarjouspyynnöissä ilmoitetaan työnetsijän tarjousten valinta- ja arviointikriteerit. Valittujen työnetsijöiden kanssa tehdään sopimus, jossa sovitaan työnetsijäpalveluiden hankinnan ehdoista. Tarjouksen hyväksyminen tarkoittaa sitä, että työnetsijä voi saada asiakkaakseen työttömiä työnhakijoita. Työnetsijä valitsee työvoimatoimiston valitsemista asiakasryhmistä ne henkilöt, joille hän ryhtyy etsimään työpaikkoja.

Kunkin työvoimatoimiston tarjouspyynnöissä ilmoitetaan työnetsijän tarjousten valinta- ja arviointikriteerit. Avointen työmarkkinoiden työpaikalla tarkoitetaan työpaikkaa, jonka palkkauskustannuksiin työnantajalle ei makseta työllistämis- tai yhdistelmätukea, työllisyyspoliittista projektitukea tai Euroopan rakennerahastojen ohjelmille myönnettävää tukea. Oppisopimuskoulutukseen maksettava koulutuskorvaus ei puolestaan estä palkkion maksamista.

Palkkio voidaan maksaa kaikista julkisen ja yksityisen sektorin työpaikoista. Niihin lukeutuvat yritykset, yhdistykset, säätiöt, kotitaloudet, kunta ja valtio. Palkkiota ei kuitenkaan makseta, jos työnetsijä itse työllistää asiakkaansa.

Lisätietoja työnetsijäkokeilusta saa kokeilualueiden työvoimatoimistoista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat