Mainos

Työpaikan huonolla hengellä yhteys masennukseen

Työpaikan huono ilmapiiri lisää työntekijöiden riskiä sairastua masennukseen. Sairastumisriskiä näyttäisi lisäävän erityisesti työpaikan alhainen sosiaalinen pääoma eli keskinäisen luottamuksen ja yhteisöllisyyden puute.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Mika Kivimäen mukaan yllätys oli se, että huonon sosiaalisen pääoman työpaikoilla masennuslääkkeitä käytettiin noin kolmanneksen enemmän kuin hyvähenkisissä työyhteisöissä.

Tutkimuksen aineistona oli kymmenen kaupungin ja 21 sairaalan työntekijöille aiemmin tehty hyvinvointitutkimus. Nämä tiedot yhdistettiin Kansaneläkelaitokselta saatuihin tietoihin masennuslääkkeiden käytöstä.

Toisaalta Työterveyslaitoksen tutkimus osoitti, että hyvin toimiva työyhteisö voi suojata sairastumiselta. Sairaanhoitajien sairauslomat olivat hyvällä työpaikalla lähes kolmanneksen harvinaisempia kuin huonohenkisellä osastolla.

Oikeudenmukaisuus korostuu

Kivimäki nostaa tärkeäksi terveystekijäksi työntekijöiden kokeman oikeudenmukaisuuden. Epäoikeudenmukainen päätöksenteko näyttäisi lisäävän sairauslomia ja oikeudenmukainen kohtelu taas vähentävän. Tämä vain korostuu organisaatiouudistusten luvattuna aikana.

- Tutkimuksissa näkyi, että tärkeää on organisaation toimintatapa ja erityisesti oikeudenmukaisuus. Muutostilanteissa johdon on vaikea säilyttää oikeudenmukaisuutta, myöntää Kivimäki.

Kivimäki kuitenkin muistuttaa, ettei kaikkea voi kaataa pelkästään pomojen niskaan, sillä kyse on esimiehen ja alaisten välisestä vuorovaikutuksesta. Muutostilanteissa koko työyhteisö joutuu puntariin.

- Vaikeissakin oloissa on hyvin toimivia työyhteisöjä. Kun työyhteisö saadaan toimimaan hyvin, sairastumisriski on vähäisempi, muistuttaa Kivimäki.

Työpaikan hyvät tai huonot terveysvaikutukset eivät ole vielä aukottomia.

- Koetamme nyt löytää niitä mekanismeja, miksi työhön liittyvät asiat näkyvät terveydessä. Onko syynä se, että stressitilanteissa ihmisten elintavat muuttuvat vai lisäävätkö stressireaktiot sairastuvuutta?

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.