Työpaikan haukkuminen Facebookissa johtanut jo useisiin potkuihin

Kriittinen kirjoittelu työpaikasta Facebook-yhteisön nettisivuilla on johtanut Suomessa jo useisiin irtisanomisiin, kertoo Palvelualojen ammattiliitto (PAM). Liiton edustaja kertoo, että järjestö on auttanut jäseniään monissa tapauksissa.

- Kyllä niitä parisenkymmentä on jo ollut. Pelkään, että tapaukset yleistyvät selkeästi lähivuosina, sanoo PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen.

PAM on ottanut yhteyttä yrityksiin tai työnantajaliittoon saatuaan tietoja irtisanomisista.

- Joskus työntekijältä on lähtenyt mopo täysin käsistä, ja yritys on menetellyt oikein. Muuten lähdemme neuvottelemaan ja lopulta oikeuteenkin, jos tarvetta on.

Julkunen kertoo, että toisinaan yritykset ovat pohtineet uudestaan irtisanomista.

- Osa yrityksistä on maksanut korvauksia irtisanomisista, osa on ottanut työntekijän jopa takaisin töihin. Välillä sopuun on riittänyt työntekijän anteeksipyyntö.

PAM-ammattiliitossa on noin 225 000 jäsentä. Julkunen arvelee, että läheskään kaikki Facebook-kirjoittelusta johtuvat potkut eivät ole tulleet liiton tietoon.

Ei vielä oikeudessa asti

Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen kertoo, että ainakaan hovioikeuksiin ei ole vielä tullut tapauksia, joissa riidan aiheena olisi ollut työnantajan haukkuminen Facebookissa.

- Käräjäoikeuksistakaan mieleen ei tule yhtään juttua. Sähköpostiasioitahan niissä on kyllä käsitelty.

Koskinen sanoo, että Facebook-kirjoittelu on usein vain yksi osa työnantajan ja -tekijän hiertyneissä väleissä.

- Facebook-kirjoittelun törkeyskin pitää aina tarkastella tapauskohtaisesti.

Koskinen muistuttaa, että usein Facebook-keskustelut jäävät vain pienen keskustelupiirin sisäiseksi.

- Facebookiin kirjoittaminen ei tietenkään tarkoita, että kaikki netinkäyttäjät pystyvät ne viestit lukemaan. Työnantajan pitää siis miettiä, onko pienen ystäväpiirin keskusteluryhmästä haittaa yritykselle.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat