Mainos

Työoikeuden professori: Huumetestit koettelevat perustuslakia

Lapin yliopiston työoikeuden professori pitää joidenkin suuryritysten huumetestauskäytäntöä kyseenalaisena.

Lapin yliopiston työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan suuryritysten teettämät huumetestit koettelevat perustuslakia ja työelämän tietosuojaa.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa Koskinen toteaa, että esimerkiksi Soneran, Metson ja UPM-Kymmenen teettämille laajamittaisille testeille ei ole riittäviä perusteita.

-Missään nimessä työpaikoilla ei ennen erityislain valmistumista tule lähteä totaalisiin selvittämisiin esimerkiksi niin, että testataan joko työpaikalla tai työnhakuvaiheessa. Testaamiselle pitää olla perusteltu syy, vaikka testi perustuisi asianomaisen suostumukseen, Koskinen sanoo.

Koskinen epäilee vapaaehtoisiksi kutsuttujen huumetestien vapaaehtoisuutta käytännössä. -Kaikkihan sen tietävät, ettei testiin meneminen ole kiinni vapaaehtoisuudesta. Jos kieltäytyy testistä, ei saa työpaikkaakaan, Koskinen toteaa Sunnuntaisuomalaisessa.

Työministeriö ja työmarkkinajärjestöt pohtivat syksy aikana lakia yksityisyyden suojasta työelämässä. Lain pitäisi tuoda selvyyttä huumetestien käyttöön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.