Mainos

Työntekijöille lupa lyhentää työaikaa Saksan malliin? Juhana Vartiainen: ”Saksan työläisten taistelu hyödyttää koko Eurooppaa”

6:30

Saksalaiset metalliteollisuuden työntekijät saavat oikeuden lyhentää työaikaansa, jos esimerkiksi heidän omaistensa hoito sitä vaatii. Uudistus koskee Etelä-Saksan metalliteollisuudessa työntekijöitä.

Huomenta Suomessa vieraillut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pitää uudistusta järkevänä.

– Sopimus antaa työläiselle paremmat mahdollisuudet valita enemmän aikaa palkan sijaan. Palkka leikkaantuu yksi yhteen ajan kanssa, hän sanoo.

Oikeutta voi käyttää vain, jos sen voi perustella esimerkiksi omaisten hoitamisella. Työaikaa voi lyhentää maksimissaan kahden vuoden ajaksi, minkä jälkeen on palattava normaaliin työaikaan.

Tutkimuskoordinaattori Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta kertoo sopimuksen sopineen ammattiliiton olevan vahvin ammattiliitto Saksassa, ja ennustaa sovitusta mallista tulevan maassa yleinen. Hän pitää myös mahdollisena mallin leviämistä muuhun Eurooppaan. Hän uskoo uudistuksen myös tukevan työllisyyttä.

Työttömyyden lasku johti palkkojen nousuun

Sopimuksen lisäksi ammattiliitto onnistui sopimaan itselleen suomalaisittain katsottuna merkittävät palkankorotukset. Lehto katsoo Saksan taloustilanteen olleen hyvä ja palkankorotuksen olevan selvä reaktio siihen.

Myös Vartiainen katsoo, että palkankorotuksessa näkyy, kuinka työntekijäpuolen neuvotteluvoima kasvaa työttömyyden laskiessa. Hän myös katsoo, että palkankorotus tasaa Euroopan maiden eroja kilpailukyvyssä, mikä koituu myös Suomen hyväksi.

– Tässä suhteessä tämä Saksan työläisten taistelu hyödyttää itseasiassa koko Eurooppaa, hän toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja