Mainos

Työntekijöiden testaamisesta tarvitaan lainsäädäntö

Työnhakijoiden ja työntekijöiden testaamisesta tulisi pikimmiten laatia nykyistä tarkempi lainsäädäntö, katsoo tietosuojavaltuutettu. Lain tulisi antaa selkeät ohjeet siitä, milloin työntekijälle tai -hakijalle tehtävät huume-, HIV- tai geenitestit ovat sallittuja.

Kannanoton taustalla on Restel Oy:n henkilökunnan selvityspyyntö yhtiön päätöksestä tehdä huumetestit työnhakijoilleen. Konsernin huumeiden vastaisen ohjelman mukaan myös jo työssä olevien tulee suostua pistokoetesteihin, ja "kieltäytyminen tulkitaan positiiviseksi testitulokseksi".

Tietosuojavaltuutettu arvostelee Restelin menettelytapaa ja pitää sitä työntekijöiden itsemääräämisoikeuden loukkaamisena. Sosiaali- ja terveysministeriön lausunnon mukaan koko henkilökunnalle tehtävät huumetestit eivät sovi työterveyshuoltolain periaatteisiin.

Tietosuojavaltuutetun kannanotto ei kuitenkaan täysin tyrmää työpaikkojen huumetestejä. Sen mukaan huumetestit voitaisiin ottaa käyttöön sellaisilla aloilla, joilla yksikin päihteiden väärinkäyttäjä saattaa vaarantaa työtovereidensa ja asiakkaiden turvallisuuden. Tällaisia ovat esimerkiksi henkilöliikenne ja ydinvoimalat. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.