Mainos

Työntekijät humalassa ruotsalaisessa ydinvoimalassa

Forsmarkin ydinvoimalan viime vuotisten uudistustöiden aikana sattui kaikkiaan 90 käyttöhäiriötä, joista 22 oli vakavia.

Ruotsalaisen Forsmarkin ydinvoimalan turvallisuudessa on havaittu vakavia puutteita, käy ilmi tuoreesta raportista. Ydinvoimalan turvallisuusviranomaisten laatiman raportin mukaan työntekijät ovat olleet töissä jopa humalassa.

Kesällä voimalassa sattui käyttöhäiriö, joka raportin mukaan ei johtunut pelkästään teknisistä puutteista. Häiriö aiheutui "jo pitkään yhtiössä jatkuneesta turvallisuuskulttuurin heikentymisestä", Ruotsin tv:n Aktuellt-uutistoimitus kertoi tänään illalla.

Ruotsin ydinvoimaloiden turvallisuudesta vastaava laitos SKI vei maanantaina Forsmarkin kesäisen käyttöhäiriön Uppsalan syyttäjäviranomaisten tutkittavaksi. Jos ydintekniikkalakia on rikottu, ydinvoimalaa vastaan voidaan nostaa syyte.

Viime vuoden lokakuussa laaditusta selonteosta käy ilmi myös, että kolmen työntekijän alkoholitestit osoittivat heidän olleen alkoholin vaikutuksen alaisena töissä. Havainnon jälkeen heidät lähetettiin kotiin. Kaikkiaan työntekijöitä testattiin 25.

Nollatoleranssi

- Meillä on täydellinen nollatoleranssi huumeiden ja alkoholin suhteen ja tämän vuoksi teemme säännöllisiä testejä. Joskus joku jää näissä kiinni ja sen vuoksi juuri teemme testejä, sanoo Forsmarkin hallituksen puheenjohtaja Göran Lundgren Svenska Dagbladet -lehdelle.

Hänen mukaansa raportissa ei ollut kuitenkaan mitään uutta, minkä vuoksi sitä ei lähetetty Valtion ydinvoimatarkastuslaitokselle SKI:lle.

Forsmarkia uudistettiin viime vuonna. Työn aikana sattui kaikkiaan 90 käyttöhäiriötä, joista 22 oli vakavia. Osa näistä olisi raportin mukaan saattanut mahdollisesti johtaa työntekijän kuolemaan.

Dagens Nyheter -lehden mukaan teknisten puutteiden lisäksi raportissa luetellaan myös esimerkiksi työntekijöiden turvallisuuteen liittyviä puutteita. Henkilökunta ei ole muun muassa noudattanut säteilysuojaohjeita eikä käyttänyt suoja-asuja oikealla tavalla.

Ministeri vaatii tiukempia ohjeita

Ruotsin ympäristöministeri Andreas Carlgren katsoo, että Forsmarkin ydinvoimalan turvallisuutta on pakko parantaa. Juuri tällä haavaa muutoksia ei kuitenkaan olla tekemässä.

- Jos tiukemmat toimet osoittautuisivat tarpeellisiksi, en epäröi tehdä niin. Ja siinä tapauksessa olemme valmiit toimimaan hyvinkin nopeasti, Carlgren sanoo.

Carlgren kantaa hallituksessa vastuun ydinvoimaloiden turvallisuudesta ja valvonnasta. Hänen mielestään Forsmarkin turvallisuudessa oli jo viime kesänä suuria puutteita, kuten tuore sisäinen selvitys osoittaa.

Vihreiden ympäristövastaava Maria Wetterstrand vaatii voimayhtiö Vattenfallia vastuuseen Forsmarkin voimalassa paljastuneista puutteista. Hänen mukaansa myös Forsmark Kraftgruppin toimitusjohtajan Lars Fagerbergin pitäisi siirtyä syrjään.

Vasemmistopuolueen Kent Persson reagoi voimakkaammin tietoihin räikeistä puutteista ydinvoimalassa.

- Riippumatta siitä mitä mieltä on itse ydinvoimasta, tämä on päin helvettiä, hän toteaa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.