Mainos

Työnseisaus pysäyttää satamat perjantaina

Mielenilmaus pysäyttää työt kaikissa Suomen satamissa perjantaina.

SAK:laisen Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n mielenilmauslakko pysäyttää työt satamissa perjantaina. AKT:n työnseisaus on osa eurooppalaisten ammattiliittojen kampanjaa, jolla pyritään vaikuttamaan Euroopan parlamentin käsittelyssä olevaan esitykseen EU:n satamapalveludirektiivistä. Vuorokauden mittainen seisaus alkaa perjantaiaamuna kuudelta ja kestää 24 tuntia.

Mielenosoituslakkoja järjestetään mahdollisesti myös Ranskan, Hollannin, Belgian, Saksan ja Tanskan satamissa. Vastustusta herättää lähinnä esitykseen sisältyvää ns. itsekäsittelyoikeutta koskeva muutos. Sen perusteella tavaran lähettäjä tai vastaanottaja voisi itse hoitaa tavaran käsittelyn satamissa. Nykyisin tavaran lastaus aluksiin ja purku aluksista on tehtävä ahtausliikkeiden kautta.

Ammattiliitoissa direktiivin katsotaan johtavan satamapalvelujen tarjonnan vapauttamiseen siten, että varustamot voisivat itse purkaa ja lastata laivat joko maissa olevaa henkilöstöään tai merenkulkumiehistöä sekä omia laitteitaan käyttäen.

Työnantajat paheksuvat työnseisausta

Teollisuuden ja työnantajien TT:ssä painostustoimia pidetään kohtuuttomina ja väärin kohdistettuina. TT:n osastopäällikkö Risto Alangon mukaan työnseisaus on kohdistettu EU:n päätöksentekomenettelyä vastaan, mutta se kohdistuu satamien normaaleihin toimintoihin.

Viime kesäkuussa AKT pysäytti samasta syystä työt satamissa useiden tuntien ajaksi. Tuolloin "toimintapäivä" toteutettiin myös Pohjoismaiden ja Saksan satamissa. Direktiivi on tulossa voimaan aikaisintaan vuoden 2005 alussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.