Työnhakijalta pyydetään usein rikosrekisteriotetta Ruotsissa

Laiton käytäntö vaikuttaa yleistyneen viime vuosina. Poliisin arvioiden mukaan jopa 100 000 ruotsalaista haluaa rikosrekisteritietonsa kirjallisena tämän vuoden aikana.

Ruotsalaiset työnantajat pyytävät ilmeisesti nykyään varsin usein työnhakijaa osoittamaan, ettei hänen rikosrekisterissään ole merkintöjä, kertoo Dagens Nyheter.

Laki ei velvoita työnhakijaa toimittamaan rekisteriotetta, mutta useimmat alistuvat lehden mukaan käytäntöön, jotta eivät menettäisi työtilaisuutta.

Jokaisella yksityishenkilöllä on Ruotsissa oikeus saada poliisilta kirjallisena tieto siitä, onko hänen rikosrekisterissään merkintöjä. Neljän viime vuoden aikana rikosrekisteriotetta pyytävien henkilöiden määrä on kasvanut rajusti.

Kun vuonna 2002 alle 40 000 ruotsalaista halusi tositteen rikosrekisteristään, viime vuonna otetta pyysi yli 85 000 kansalaista. Poliisi arvelee, että tänä vuonna tiedot tulostetaan jo yli 100 000 ihmiselle.

Dagens Nyheter pitää selvänä, että ihmiset pyytävät otteita työnantajien vaatimuksesta. Esimerkiksi Ruotsin posti vaatii jokaista työnhakijaa toimittamaan otteen.

Postin henkilöstöpäällikkö Marie Halland-Larson perustelee käytäntöä sillä, ettei arvokkaita postilähetyksiä ole turvallista uskoa vaikkapa henkilölle, joka on jäänyt useita kertoja kiinni varkaudesta.

Halland-Larson ei osaa sanoa, vaaditaanko työntekijöiltä täysin puhdas rekisteri vai voidaanko joitakin rikkeitä katsoa läpi sormien.

- Siihen ei ole tarvinnut ottaa kantaa. Ne työnhakijat, joilla on merkintöjä rekisterissä, ovat vetäneet hakemuksensa pois kuullessaan, että vaadimme rekisteriotteen nähtäväksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat