Mainos

Työnantajilta ilmaisia tietokoneita työntekijöille USA:ssa

Kaksi suurta yhdysvaltalaista työnantajaa on ilmoittanut, että ne antavat työntekijöilleen tietokoneen ilmaiseksi tai sitten erittäin halvalla, kaupan päälle tulee lisäksi alennushintainen Internet-yhteys. Yhdysvaltain toiseksi suurin autonvalmistaja Ford on päättänyt antaa jokaiselle 350 000 työntekijälleen tietokonepaketin, johon kuuluu itse koneen ja sen oheislaitteiden lisäksi väriprintteri ja30 markkaa kuukaudessa maksava tietoverkkoyhteys.

Yhdysvaltain neljänneksi suurin lentoyhtiö Delta seurasi perässä. Se on kertonut tarjoavansa työntekijöilleen erittäin edullista kotikonepakettia. Yhtiön 72000 työntekijää voivat saada sen maksamalla noin 70 markkaa kuukaudessa kolmen vuoden ajan. Pakettiin kuuluu tietokone kaikkine lisälaitteineen, lisäksi tulevat tekninen tuki ja yhteys Internetiin sekä yhtiön omaan tietoverkkoon. Kyseessä ei ole mikään halpa ylijäämäkapine, vaan nopea kone, jossa on 500 mhz:n prosessori ja 56K:n modeemi. Jos työntekijällä on jo kelvollinen kotikone, niin hän saa työnantajalta ilmaisen Internet-yhteyden ja pääsyn yhtiön omaan verkkoon.

Koira haudattuna?

Kahden suuryhtiön tietokonetempausten ei uskota jäävän yksittäistapauksiksi. Niiden oletetaan aloittavan uuden suuntauksen, jonka avulla pidetään muutkin, kuin konttorityöntekijät mukana tietokoneajan kehitysvauhdissa. -Uskomme, että kotitietokoneet eivät ole ainoastaan perustyökaluja liike-elämässä, ne ovat myös uuden vuosisadan erinomaisia ja perustaavaa laatua olevia yhteydenpidon välineitä, sanoo Delta-yhtiön pääjohtaja Leo F. Mullin. Työntekijät pystyvät seuraamaan koneen avulla yhtiön asioita helposti kotoaan, he voivat pitää yhteyksiä toisiinsa ja työntekijöiden koulutuskin saattaa helpottua. Kotikone on myös hyvä houkutin tiukoilla työmarkkinoilla.

Jotkut epäilevät konetarjouksen takana piilevän kuitenkin tulevaisuuden hiostusssuunnitelmia. Yhtiön lahjoittama kotitietokone saattaa hämärtää työn ja vapaa-ajan rajoja: työntekijälle tulee tunne, että hänen on tehtävä töitä myös kotona vapaa-aikanaan ja sairaslomakin saattaa muuttua ainakin osittaiseksi työnteoksi. Kotikoneen olemassaolo voi myös jouduttaa työntekijöiden siirtämistä kotona työskenteleviksi etätyöntekijöiksi. Tosin konetta ei ole pakko ottaa vastaan tai hankkia alennushinnalla, vakuuttavat yhtiöt.

Kotielektroniikan vähittäjäismyyjät eivät ole kovinkaan ilahtuneita suuryhtiöiden lahjoitusvimmasta. Koneen yhtiöltä saavat eivät hanki sitä normaalitietä vähittäismyynnistä ja pitkän päälle tällainen suuntaus saattaa rassata amerikkalaisten tietokonekauppiaiden tulosta suuresti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.