Mainos

Työnantajat yllättyivät etsivien käytöstä sairauslomien tarkkailussa

Uutinen yksityisetsivien käytöstä sairauslomalaisten tarkkailussa on yllättänyt työntekijöiden ja työnantajien edunvalvojat.

Tamperelainen-lehden mukaan työnantajat palkkaavat yhä useammin yksityisetsivän paljastamaan, onko toistuvasti sairauslomalla oleva työntekijä oikeasti sairas.

- En ole kuullut moisesta. Myöskään neuvontajuristimme eivät ole törmänneet ilmiöön. Tätä ilmiötä lähellä ovat eläkelaitosten selvitykset työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen perusteista, sanoo yrittäjyyden ja työelämän kysymyksistä vastaava johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä.

- Vakuutusyhtiöiden vahinkoetsivien tekemä tutkinta liittyen työkyvyttömyyteen on käsittääkseni lisääntynyt. Siinä voidaan seurata, onko henkilöllä olemassa esimerkiksi ilmoitettu fyysinen haitta. Sen sijaan työnantajan tekemä tutkinta sairauslomista on mielestäni luottamuspulan ilmentymää, pohtii SAK:n päälakimies Timo Koskinen.

Koskinen pitää etsivien käyttöä kuitenkin mahdollisena. Koskinen arvioi, että etsivien tekemiä selvityksiä voidaan käyttää esimerkiksi hankalan työntekijän irtisanomisessa tarvittavan kokonaisnäytön keräämiseen.

Sairauslomat ongelma työntekijöille ja -antajille

Suomen Yrittäjien Rauno Vanhasen mukaan perusteettomat, usein muutaman päivän sairauslomat ovat ongelma yrittäjille.

- Olemme nostaneet lyhyiden sairauslomien ongelman ratkaisuksi esiin Ruotsissa jo toista kymmentä vuotta olleen käytännön karenssipäivästä, jossa palkkaa ei makseta ensimmäisestä sairauslomapäivästä. Käytäntö vähensi Ruotsissa etenkin poissaoloja maanantaisin.

SAK:n Timo Koskisen mukaan työntekijöille ongelmana ovat puolestaan ensimmäisestäkin sairauspäivästä velvoitettava lääkärintodistus.

- Etenkin kunnallisessa terveydenhoidossa todistuksen saaminen voi pitkien jonojen takia olla hankalaa. Lisäksi kovassa kuumeessa jonossa istuminen voi hidastaa paranemista.

Suomen Yrittäjien Vanhasen mukaan työnantaja on oikeutettu antamaan esimerkiksi varoituksen työntekijälle, joka tavataan vilpilliseltä sairauslomalta. Irtisanomiseen ei yksi vilppi kuitenkaan riitä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.