Työnantajat suvaitsevaisempia tatuointeja ja lävistyksiä kohtaan

Nuorten koristautuminen tatuoinneilla, lävistyksillä ja erikoisella vaatetuksella on yhä yleisempää ja värikkäämpää. Työelämässäkin ulkonäölliset erikoisuudet suvaitaan paremmin kuin kymmenen vuotta sitten. Henkilöstövuokrausfirma Manpowerin toimitusjohtaja Fredrik Karlssonin mukaan työyhteisön kollegat saattavat tänä päivänä olla painostavampia huomiota herättävän henkilön ulkomuodosta kuin itse työnantajat.

Nuoria etenkin kesällä paljon työllistävät alat, kuten hampurilaisketjut, kaupan kassat ja huvipuistot sallivat nuorten itseilmaisun muodot kuitenkin mielellään.

- Rajoitteet tulevat vastaan yleensä hygieniasyistä. Esimerkiksi elintarvikealalla työntekijöiden on luovuttava lävistyksistä työnteon ajaksi, kertoo henkilöstövuokrausfirma Joblinkin myyntijohtaja Petteri Peltola.

Myös Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti kertoo, että hampurilaisravintolassa rakennekynnet ja lävistykset joudutaan poistamaan hygieenisyyden vuoksi.

- Meillä kasvojen lävistyksiä ei sallita. Tatuoinnit on myös hyvä peittää paidan alle, eikä töihin kannata tulla diskomeikeissä, Puoti sanoo.

Joillakin aloilla erikoisuus jopa plussaa

Särkänniemen asiakkuuspäällikkö Tiia Ojansivu kertoo, että viime kesänä persoonallisen näköinen rokkaripoika oli huvipuistossa perheiden suosikkityöntekijä, ja hänen laitteeseensa oli aina pisimmät jonot.

- Asenne on paljon tärkeämpää. Jos nuori on kärsivällinen ja iloinen, se riittää työnantajalle, Ojansivu summaa.

Joblinkin Peltola muistuttaa, että joillakin erikoisaloilla räväkkä pukeutuminen ja tukan väri ovat pelkästään positiivinen asia.

- Goottivaatekauppoihin pinkki tukka ja lävistykset sopivat oikein hyvin, hän sanoo.

Peltola antaa kuitenkin yleiseksi ohjeeksi nuorelle, että yleissiisti olemus on työhaastattelussa paras vaihtoehto.

- Ensivaikutelmana huomiota herättävät tatuoinnit voivat herättää ihmetystä, mutta jos hakija on hyvä tyyppi, hänellä ei ole mitään hätää.

Peltola sanoo, että 70-luvun sukupolvi ymmärtää nuorta väkeä hyvin. Vuoti lisää, että ennen tatuointeihin liittyi enemmän mielikuvia.

- Nykyään niin monella on jokin kuva jossain, että ei se ensivaikutelmaa pilaa, Vuoti sanoo.

Miten yhtenäisiä työntekijöiden on oltava?

Manpowerin Karlsson pohtii, onko 90-luvun alun lama sysäys uuden arvomaailman luomiseen työpaikkojen ulkonäköasioissa.

- Työelämä on perinteisesti konservatiivinen, mutta jopa armeijassa ollaan nykyään joustavampia ulkonäön suhteen kuin aikaisemmin, Karlsson kertoo.

Karlsson tietää, että joissakin kaupoissa on pohdittu sitä, pitääkö musliminaisten vaihtaa työpaikan pääsuojukseen, vai saavatko he pitää omia huivejaan.

- Näissä paikoissa kollegat ovat lähinnä olleet sitä mieltä, että kaikkien pitäisi käyttää työpaikan suojia, hän sanoo.

Kellään haastatelluista ei ole kokemusta siitä, että työntekijöitä syrjittäisiin painon vuoksi.

- Tietysti joillakin työpaikoilla on ahtaita paikkoja, mistä pitää mahtua. Silloin työntekijöiden on toki oltava tietyn kokoisia, Karlsson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat