Mainos

Lakko-oikeus pöydällä jo alkusyksystä

Työmarkkinajärjestöt aloittavat alkusyksyllä neuvottelut, joissa esille tulee myös lakko-oikeus ja mitä sille pitäisi tehdä.

Alkusyksystä työnsä aloittaa neuvottelujärjestelmän uudistamista pohtiva työryhmä. Elinkeinoelämän keskusliitto on jo lähettänyt ryhmälle neuvotteluehdotuksen. EK:n lisäksi neuvottelupöytään istuu muun muassa SAK:n, STTK:n, PAM:n ja JHL:n edustajia.

– EK on tehnyt tästä ihan selvän ehdotuksen ammattiyhdistysjärjestöille. Toivomme, että työ kyettäisiin viemään päätökseen lähikuukausien aikana, kuten työllisyys- ja kasvusopimuksessa on sovittu. Saataisiin maahan laki, jota kaikki voivat noudattaa ja kunnioittaa, EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoo.

– Demokratiaan kuuluu lakko-oikeus, mutta lain pitää olla sellainen, että sen mukaisesti voi elää.

Aamuyöllä lakkoon ryhtyivät Itella Logisticsin 300 kuljettajaa, jotka ovat AKT:n jäseniä. Tänään AKT:n hallitus päätti, että satamissa ei kolmipäiväiseksi suunnitellun lakon aikan käsitellä Itellan lastia.

EK:ta närästävät eniten tukilakot ja laittomat lakot. Itellan lakon laillisuudesta ei vielä tiedetä.

SAK suhtautuu äärimmäisen varauksellisesti lakko-oikeuden rajoittamiseen.

– Tottakai siitä voi neuvotella. Meidän vastapainonamme neuvotteluissa on se, että pitäisi katsoa miksi työntekijät lakkoilevat, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo.

Valtionyhtiöissä korjattava henkilöstöpolitiikkaa

EK:lla ja SAK:lla on varsin erilainen näkemys siitä, mikä on suomalaisten lakkoherkkyys. Kokkilan mukaan Suomessa lakkoillaan herkästi. SAK:n lakimiehen mukaan suomalaisten lakkoherkkyys on melko alhainen muihin Euroopan maihin verrattuna.

– Minulla on toisenlaisia tietoja tilastoista. Toki ymmärrän sen, että jokainen lakko harmittaa työnantajaa, enkä minäkään hyväksy laittomia lakkoja, SAK:n Lehto sanoo.

MTV Uutisten tietojen mukaan VR Trackilla saattaa alkaa lakko perjantaina. Itellan kuljettajista AKT:n jäsenet ovat lakossa perjantaihin saakka, ellei sopuun sitä ennen päästä. Onko valtionyhtiöissä asenneongelma työnantajapuolella?

– Näyttäisi siltä, koska yhtiöissä on ollut kaikenlaista turbulenssia. Tuntuisi, että valtionyhtiöissä voisi kiinnittää enemmän huomiota henkilöstöpolitiikkaan. Pitäisi keskustella enemmän työntekijöiden kanssa ja löytää ratkaisuja, SAK:n lakimies Lehto sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.