Mainos

Työnantaja vaati haastateltavan Facebook-salasanoja

Yhdysvaltojen Marylandissä on noussut kohu työhaastattelusta, jossa hakijaa vaadittiin luovuttamaan Facebook-tunnuksensa ja salasanansa työnantajalle.

Konstaapeli Robert Collins kuvailee erikoista vaadetta, joka esitettiin hakiessa paikkaa Marylandin vankeinhoitolaitoksesta.

- Taustatietoni tarkistettiin normaaliin tapaan, mutta lisäksi minun haluttiin luovuttavan henkilökohtaiset Facebookiin kirjautumistiedot. Se tuntui enemmän vaatimukselta kuin pyynnöltä, Collins kertoo ihmetellen.

Vaatimuksen taustalla on Marylandin vankeinhoitolaitoksen uusi käytäntö, jossa kaikilta työnhakijoilta ja myös työsopimuksiaan uusivilta työntekijöiltä vaaditaan tieto Facebook-salasanoista.

ZDNet-sivuston mukaan Yhdysvaltojen kansalaisoikeusjärjestö ACLU on nostanut protestin marylandilaislaitoksen vaateesta.

Järjestön mukaan tunnusten vaatiminen on ehdottomasti osavaltion lainsäädäntöä vastaan, ja salasanojen luovuttaminen vaarantaisi niin Collinsin kuin tämän lähipiirin yksityisyyden suojan.

Facebook-sisällön tonkiminen eriää esimerkiksi työnhakijan verkkosivuilla käymisestä siinä, että viestintä tapahtuu ei-julkisella foorumilla. Collins kertoo asettaneensa Facebook-tililleen tiukimmat mahdolliset yksityisyysasetukset.

- En ole rikkonut lakia ja tehnyt rikoksia, ja nyt työnantajani pääsee tutkimaan profiiliani, viestejäni, valokuvia. Hän voi selvittää uskonnollisen, poliittisen ja seksuaalisen suuntaukseni. Tämä tunkeutuminen on todellista vallan väärinkäyttöä, Collins tilittää.

Collins kertoo tapauksesta YouTubessa:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.