Mainos

Työnantaja tuomitsee lakkoilun kesken eläkeneuvottelujen

Työnantajat tuomitsevat Rakennusliiton mielenosoituslakon ensi viikon perjantaina. Rakennusliitto järjestää kaksituntisen valtakunnallisen lakon eläkeiän alaikärajan nostoa vastaan. 

Lakiasiainjohtaja Markus Äimälä EK:sta pitää lakkoilmoitusta valitettavana. 

–  Se osoittaa jälleen, että Suomessa ei kunnioteta työrauhaa riittävästi. 

Äimälä pelkää, että lakkoilu haittaa myös tiiviisti käytäviä eläkeneuvotteluja. 

– Eihän tämä ilmapiiriä tietenkään paranna, mutta eivät nämä neuvottelut tähän myöskään kaadu. Tämä on väärä tapa vaikuttaa. Rakennusliiton pitää vaikuttaa keskusjärjestö SAK:hon neuvottelupöydässä.

SAK:ssa muistutetaan, että keskusjärjestön työntekijöistä vain neljä kymmenestä saavuttaa edes nykyisen 63 vuoden eläkeiän. Edunvalvontajohtaja Janne Metsämäki sanoo, että eläkeiän nosto on yksi neuvottelujen vaikeimmista kysymyksistä. 

– Kyllä tämä lisää paineita eläkeneuvotteluihin, mutta korostaa myös sitä, miten vaikea kysymys eläkeikä on. Aika iso osa SAK:laisista jää työkyvyttömyyseläkkeelle tai työttömäksi ennen 63 vuotta.

– Rakennusliitto on harkinnut, että tämä tarpeellinen tapa tuoda asiaa heidän näkökulmastaan esiin, Metsämäki sanoo.

"Raskaan sarjan kyntäjiä"

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ei usko, että eläkeikää nostamalla pidennättäisiin työuria. 

– Nämä ihmiset ovat työelämän raskaan sarjan kyntäjiä. Heitä kurittamalla suomalainen kestävyysvaje ei vähene ollenkaan. Kustannukset siirtyvät muualle ja ihmiset joutuvat yhä epävarmempaan tilanteeseen. 

Harjuniemen mukaan lakkoilu ei tarkoita, etteikö liitoissa luotettaisi keskusjärjestön neuvottelijoihin. 

– Kyllä meillä on luottamus SAK:n neuvottelijoihin. Haluamme tällä mielenosoituksella osoittaa tukea palkansaajien neuvottelijoille, jotta pidämme tästä meidän joustavasta järjestelmästämme kiinni. 

Eläkeneuvotteluissa on menossa loppukiri ja neuvottelijat tapaavat nyt päivittäin. Keskusjärjestöt ovat luvanneet valmista tämän syksyn aikana. 

  


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.