Työn keventämisellä puhtia vanhuksille

Mahdollisuudet kehittyä ja vaikuttaa omaan työhön ovat tärkeitä. Moni kuitenkin odottaa eläkkeelle pääsyä.

Työntekijällä pitäisi olla mahdollisuuksia helpottaa työtahtiaan viimeisinä työvuosinaan. Tutkija Jorma Seitsamon väitöskirjan mukaan työtahdin keventäminen auttaisi osaltaan työntekijää jaksamaan työssä pidempään. Myös kynnys työelämän ja eläkkeellä olon välillä alenisi.

Hyvä toimintakyky ja aktiivinen elämäntyyli auttavat työntekijää jaksamaan eläkeikään asti. Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja kehittyä siinä, työn kokeminen tärkeäksi ja tyytyväisyys työaikajärjestelyihin ovat tärkeitä työssä jaksamisen kannalta.

- Osa nauttii siitä, että työn sisältö muuttuu vielä viimeisinä työvuosina ja saa uusia haasteita. Kun ihminen tekee samaa työtä 30-40 vuotta, hän yleensä rupeaa kyllästymään. Toiset taas eivät halua muutoksia, Seitsamo sanoo.

Seitsamon mukaan onkin tärkeää, että ikääntyneen työntekijän kanssa jutellaan ja häneltä kysytään, olisiko joitakin keinoja, joiden avulla hän haluaisi jatkaa työssä pidempään.

Ihmisten toiveet ovat yksilöllisiä. Esimerkiksi raskaissa fyysisissä töissä ikänsä ollut voi ilahtua, jos saa tehdä viimeisinä työvuosinaan kevyempiä hommia.

Aktiiviset eläkeläiset voivat hyvin

Moni odottaa eläkkeelle pääsyä, sillä eläkevuosista on tullut aktiivinen ikävaihe, josta voi nauttia pitkään. Eläkeikää kutsutaankin kolmanneksi iäksi.

Väitöstyössä tuli esille, että eläkkeelle juuri jääneet ihmiset ottavat aiempaa aktiivisemmin osaa harrastuksiin, mutta myöhemmin osallistumisinto tasoittuu. Poikkeuksena on liikunta, jonka suosio kasvaa vuosi vuodelta.

Eläkeläiset myös tuntevat, että heidän terveytensä paranee eläkkeellä, vaikka sairastavuus yleensä lisääntyykin. Tutkimuksen mukaan hyvinvoinnin kannalta aktiivinen elämänote on tärkeä.

Yhteiskunnan kannalta eläkkeelle pyrkiminen ei ole vain hyvä asia, koska monilla aloilla on pulaa työvoimasta ja eläkerahoja ei ole rajattomasti. Kaikissa teollisuusmaissa onkin ryhdytty etsimään keinoja pitää työntekijät nykyistä pidempään työssä.

Kokemuksen arvo ymmärretty työelämässä

Viime vuosina asenteet suomalaisessa työelämässä ovat muuttuneet ikääntyviä työntekijöitä hieman arvostavammiksi. Työnantajat ja työkaverit ovat tajunneet kokeneiden työntekijöiden arvon aiempaa paremmin.

- Enää ei eletä aikaa, jolloin suurin piirtein kaikki yli 50-vuotiaat haluttiin pihalle, Seitsamo kuvailee.

Suomalaisista työntekijöistä yli puolet pysyykin työssä vielä 55-64-vuotiaina. Suomi on yksi kuudesta EU-maasta, jotka ovat ylittäneet 50 prosentin tavoitteen.

- Syynä ovat osaksi korkeasuhdanne ja joidenkin alojen työvoimapula, tutkija arvioi.

Jorma Seitsamon väitöskirja perustuu Ikääntyvä kuntatyöntekijä -seurantatutkimukseen, joka toteutettiin Työterveyslaitoksessa vuosina 1981-1997. Kyselyjä toteutettiin vuosina 1981, 1985, 1992 ja 1997. Kaikkiin neljään kyselyyn vastaajia oli yhteensä 3817. Väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa ensi perjantaina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat