Työministeriö: Syrjintävaltuutetulle tarvetta Suomessa

Työministeriö haluaa perustaa Suomeen syrjintävaltuutetun viran. Ministeriön tavoitteena on näin tehostaa etnisen syrjinnän vastaisia toimia ja edistää hyviä etnisiä suhteita.

Somaleja

Syrjintävaltuutetun viran perustaminen merkitsisi samalla ulkomaalaisvaltuutetun viran lakkauttamista. Etnisten vähemmistöjen aseman ja oikeuksien edistäminen olisi siten yhden viranomaisen tehtävä.

Syrjintävaltuutettu muun muassa valvoisi rotuun tai etniseen alkuperään kohdistuvan syrjintäkiellon noudattamista ja seuraisi eri etnisten ryhmien tasa-arvon toteutumista. Tavoitteena on, että syrjintävaltuutettu aloittaisi työnsä ensi heinäkuun alusta. Ulkomaalaisvaltuutetun viran lakkauttamista perustellaan esimerkiksi sillä, että tehtävän ja kohderyhmän määrittely koskemaan ulkomaalaisia ei kata etnisen syrjinnän kokonaisuutta.
Syrjintävaltuutettu keskittyisi nimenomaan etnisen syrjinnän valvontaan. Muilla perusteilla tapahtuvaa syrjintää valvoisivat muut viranomaiset. Esimerkiksi uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä jäisi tehtäväkuvan ulkopuolelle. Työelämässä tapahtuvaa rotuun tai etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää valvoisi jatkossakin ensisijassa työsuojeluviranomainen.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat