Mainos

Työministeriö ja tutkija eri mieltä työvoimapoliittisista toimista

Työvöimapoliittisista toimista ollaan eri mieltä. Työministeriö kehuu kurssien ja koulutuksen tehokkuutta, mutta tutkija pitää niiden merkitystä marginaalisena.

Työministeriö ja Työelämän tutkimuskeskuksen tutkija ovat eri linjoilla työvoimapoliittisten toimien tehosta. Samaan aikaan kun Työministeriö kehuu kurssien ja koulutuksen tehokkuutta, pitää aihetta selvittänyt tutkija näiden toimien merkitystä erittäin vähäisenä.

Työministeriön tutkimuksessa kerrotaan, että työvoimapoliittisiin toimiin eli kursseille ja koulutukseen osallistuneen mahdollisuus sijoittua avoimille työmarkkinoille on lähes kaksinkertainen verrattuna kaikkiin työttömiin.

Aihetta selvittänyt ulkopuolinen tutkija ei kuitenkaan tue tätä väitettä. Hän katsoo, että vaikka lähes puolet kursseille osallistuneista työllistyykin joksikin aikaa, on työvoimapoliittisten toimien teho huono. Suuri osa koulutetuista olisi selvinnyt takaisin työelämään ilman kurssejakin.

- Osittain on kysymys siitä, että osa osallistuvista on juuri sellaisia, jotka olisivat ennen pitkää saaneet ainakin jotain työtä ilman kursseille osallistumistakin. Sen lisäksi on toinen osa, jotka aidosti hyötyy tästä, sekä kolmas osallistujien ryhmä, joita nämä toimenpiteet eivät riitä auttamaan avoimille työmarkkinoille. Heiltä puuttuu kurssin jälkeenkin sellaisia ominaisuuksia, joita työnantajat haluavat. Ja kun näistä kaikista kolmesta ryhmästä lasketaan keskiarvo, sen mukaan keskimääräinen vaikuttavuus on alhainen, sanoo tutkija Simo Aho Työelämän tutkimuskeskuksesta.

Työvoimakoulutuksen määrä on viiden viime vuoden aikana lähes puoliintunut työllisyyden kohentumisen myötä. Vaikka tänä päivänä kursseja räätälöidään ja koulutusta kohdistetaan aiempaa tarkemmin, jäävät vaikutukset tutkijan mielestä vaatimattomiksi.

- Kohdistaminen on varmasti hyvin vaativa tehtävä, mutta ilmeisesti osittain se kohdistuu epätarkoituksenmukaisesti, Aho kertoo.

Työministeriöstä kieltäydyttiin kommentoimasta tutkijan esittämää kritiikkiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.